Velt Zadenwerkgroep

Tomatentest 2019

Tomatentest 2019

.

Help jij ons mee zaden te verzamelen?
Je kunt ze al opsturen zodat wij ze tijdig kunnen inpakken.

Stuur je e-mail zeker mee op. Wanneer de lijst online staat, kan je opnieuw zaden uitzoeken en opgestuurd krijgen.

Kampioen zadenleverancier van de Zadenwerkgroep is zonder twijfel Ivan Maertens, voorzitter Velt Oostkust.  Bij deze hartelijk dank voor de vele mooie zaden! We delen deze dan ook graag uit op Reclaim The Seeds.

In het invulformulier kun je uw ervaringen en de eigenschappen van uw getest tomatenras kwijt.
We zien het graag ingevuld tegemoet op: hugodhooghe(apenstaartje)hotmail(punt)com
belangrijk: Het ingevuld formulier wel opslaan onder een andere naam.

.

De rassenlijst

0-33
Een zeer vroeg oogstbare kleine vleestomaat dat in ons klimaat zeer goed buiten kan groeien! De planten blijven vrij compact en geven een grote oogst. De smaak is uitstekend: zoet en aromatisch.

Abraham Lincoln
Donkerrode tomaat, vast vlees, tot 500 gr, zeer goede opbrengst, laat ras

Ace 55 VF
Rode , ronde tomaat (250g) met goede resistentie tegen ziekten in … 1950; zelftopper

Artisan Green Tiger
Tomaten zijn licht- en donkergroen gestreept en hebben een groene binnenkant, die geler wordt naarmate de tomaat rijper wordt. De tomaten hebben een rijke, zoetzure smaak. Oogst: 75 dagen na het verpotten.

Auriga
Zeer ronden fel oranje vruchten in een tros van 4 -7 vruchten , 60 – 90 g. Sappig en zoet vruchtvlees met een hoog lycopeengehalte dikke huid.

Balkonstar
Middelmaat tussen kerstomaat en vleestomaat. 30 a 50 cm hoog. Ideaal voor teelt in pot.

Black Cherry
Donkere, middelgrote kerstomaat/ heel productief/ vroeg ras/ rijke, zoete smaak (sappig/ Niet dieven.

Black Ethiopia
Vrij grote, pruimvormige vruchten in diep zwartrode kleur. De sappige vruchten kunnen tot 250g wegen, er komen 7-12 vruchten per tros. De smaak is bijzonder goed. Een bekend tweelingbroertje is ‘Black Plum’. Klimmende tomaat uit Oekraïne.

Black from Tula
Zeer vlezige, zoete tomaat met een gemiddeld gewicht van 150g. De vorm is afgeplat en geribd. De kleur van de schil gaat van donkergroen bovenaan tot roodbruin naar onder toe. Ook het vruchtvlees is roodbruin van kleur.

Black Krim
Dit is een grote, brede vleestomaat in een opvallende donkere kleur. Een uitstekende smaak waar veel mensen jaar na jaar meer van houden. Sterke groeier, late variëteit, kasteelt. Klimmer, 75 tot 90 dagen

Bloody Butcher
Is zeer vroeg en geeft binnen 60 dagen al een mooie overvloedige oogst van kleine 5 cm grote vruchten.

Blush
Nieuwe opvallende tomaat met langwerpige oranje vruchten met donkere strepen en een fijne fris-zoete smaak. Productief en midden-vroeg.

Blush of Tiger
Gele medium langwerpige tomaat met rode strepen, zeer lekker bevonden. Uit te testen door liefhebbers!

Brandywine Perzik
Een echte vleestomaat van 300 a 400 gram, van lichtgroen afrijpend naar een niet alledaagse rozerode kleur. Tijdig blad plukken om ziektes te voorkomen.

Brandywine Prudens Purple
Deze purperroze variëteit heeft bijna net zo’n hemelse smaak als de rozerode, sappig, zoet, en aromatisch. Met een gewicht van 300-500g echt een kanjer en…Dit ras is extra vroeg rijpend.

Burpee Delicious
Deze variëteit heeft het wereldrecord van grootste vrucht op zijn naam staan met een gewicht van meer dan 3,178 kg, de meeste vruchten wegen ruim 450 g, veel worden wel 900 tot 1.300 g. Amerikaanse snijtomaat, rood met een gladde huid, licht geribd, scheurbestendig, stevig vruchtvlees met een goede smaak.

Cherrytomaat ‘Zuckertraübe’
Is zeer groeikrachtig en produceert grote trossen met smaakvolle , zoete tomaten .De trossen zijn net iets grover dan de vruchten van Cherrytomaten. De vruchten hebben een gewicht van zo’n 15 – 20 gr. De stam steun geven en de uitlopers (dieven) in de oksel geregeld verwijderen.

Chio Chio San
Trostomaat kleurt rood geel. Heel productief gaat snel de hoogte in. Iets harder van pel maar geschikt om te drogen en voor saus of soep. Lekker!

Coeur de Boeuf
Middellate rode tomaat, hartvormig, vruchten 300-500g. Goede, fijne vleestomaat.

Costoluto Fiorentino
Een zeer goed smakende heirloom vleestomaat uit Italië. De grote tomaten hebben een ribbelig uiterlijk. De oogst is groot.

Ferline
Rode vleestomaat als F1 zeer resistent tegen de tomatenziekte. Dit zijn F2 zaden: een beetje variabel en dus uit te testen.

Gargamel
Prachtige ‘Anthocyanin Tomaat’ met groen-geel-rood-violet kleurige strepen. Peervormige zoete aromatische vruchten. Een nieuwe kruising van Good Mind Seeds USA.

German Red Strawberry
Helderrode hartvormige vleestomaten hangen in verschillende formaten in brede trossen aan de plant. De kleinste weegt bijvoorbeeld 60g de grootste woog 270g. Volle, zoete smaak. Veel vlees maar ook lekker sappig.

Golden Queen
Tomaten zijn van een formaat tussen kerstomaat en vleestomaat in: middelmaat dus. Zij hebben ieder voor zich een uniek karakter. De klimmende rassen rijpen wat later dan de compacte rassen en zijn daardoor succesvoller onder regenbescherming: een afdak …

Goldkrone  Kerstomaat
Goudgeel kerstomaatje van 15 - 20 g, heerlijk zoete smaak, mooi gepresenteerd in een gelijkmatige tros aan een vroegrijpe plant.                      

Grote Gele van Martin
Zaadvast lekker en gewoon uitproberen!

Haru Urar
Betekend heldere lente in het Japans midden vroeg ras, roze, zelf toppend.

Harzfeuer
Deze groep tomaten zijn van een formaat tussen kerstomaat en vleestomaat in: middelmaat dus. Zij hebben ieder voor zich een uniek karakter. De klimmende rassen rijpen wat later en dus beter in de kas te telen.

Helsing Blue Junction
Prachtige blauwe kerstomaatjes (hoe meer zon hoe blauwer) groeien aan flinke trossen. Het subtiele aroma kent tonen zoet en zuur, een lekker en gezond tomaatje! De klimmende planten geven een enorme oogst. Dit ras kweekte Tom Wagner speciaal voor de Helsing Junction Farm in Rochester

Japanse Black Triffle
Deze groep tomaten zijn van een formaat tussen kerstomaat en vleestomaat in: middelmaat dus. Zij hebben ieder voor zich een uniek karakter. De klimmende rassen rijpen wat later dan de compacte rassen onder regenbescherming. Wel dieven!

Malakhitovavaya Shkatulka
Vroege, licht olijfgroene tomaat, middelgroot met groen vruchtvlees. Oorsprong Rusland

Marmande
Oranjerode tomaat afgeplat rond geribde vleestomaat met een licht zoete smaak en pelt gemakkelijk.

Marmande-superprecoce
Een grote en vroeg rijpende tomaat uit de Provence in Frankrijk. De stevige, sappige tomaten wegen zo’n 170 – 200 gram en zijn lekker in salades en op sandwiches. Oogst: 65 dagen na het verpotten.
Semi-stamtomaat, semi-zelftoppend

Miel du Mexique
Late maar productieve tomatensoort, goed resistent, kleine ronde levendig rode vruchten, erg sappig en smaakvol.

Mirabelle blanche
Heeft trossen van 6 - 9 stuks. De vruchten zijn wit, ivoorkleurig transparant en roze gemarmerd. Deze kerstomaatjes hebben een gewicht van ongeveer 10 gram en een diameter van 2,5 cm.

Mountain Princess
Volkomen afgerond fruit met een milde zoete smaak. Zeer productief en vroeg. Geweldig voor koele seizoenen.

Negro Azteca
Vrij kleine tomaat ter grootte van een pingpongbal. Bruinrood met blauwe gloed

Patchwork
Uit USA. Hoog rendement, vol van smaak en even lekker rauw als in warme gerechten. Middelgroot.

Pierrette
Vroeg ras met dikke ronde, helrode vruchten.

Purple Russian Plum
Een variëteit uit de Ukraine met een rijke oogst. De ovale tomaten worden 8 – 10 cm lang en hebben een lekkere zoete smaak. Ze zijn heerlijk, zowel vers als in sausen. Een van de lekkerste paarzwarte tomaten, die er zijn. Ongeveer 80 dagen na het verpotten kan men oogsten?

Rose de Berne
Zeer productief ras. Rozenrood. Oorspronkelijk uit Zwitserland. Mooie ronde vorm met sappig en zoet vruchtvlees. Middelgroot.

Ruthje
Ronde beetje hardvormige vrucht lichtgevend rood, 40 tot 55 gr met een superlekkere aromatische en zoete smaak, blijft lang goed aan de plant. Variëteit die ontwikkeld is om weinig voedingstoffen binnen te krijgen.

Saraev
Rode medium grote Russische tomaat. Reken maar op een heerlijk zoete en aromatische smaak. Dit ras is ziektebestending en groeit uitstekend in de vollegrond maar is ook heel fraai in potten.

Severnye
Noordelijk Roze ossenharttomaat

Sibirsky Skorospeliy/ Early Sibberian
Deze struiktomaat (60 -100cm) geeft al zeer vroeg een mooie oogst van middelmaat vruchten 60 -120 g. De smaak van de sappig rode vruchten is zoet met een mooie balans in zuurtonen. Een topper voor ons klimaat.

Stoke’s Alaska
Zeldzame Heirloom uit de U.S.A. Kleine rode vruchten van 40 tot 60 gram. Meer zuur dan zoet. Een goede culinaire varieteit.

Striped Roman
Mooie, dikke roma, felrood goudgele streepjes. Veel vlees, weinig sap , goede tomatensmaak , zeer geschikt voor sausen. 100 tot 150 g

Stupicke
Dit is een Tsjechisch ras dat rond 1946 is ontstaan in het plaatsje Stupice nabij Praag. De naam bekent “Vroege velt Stupice”. Aan de compacte planten groeien al heel vroeg de vrij sappige en erg smakelijke tomaatjes 40 a 70 gr. De ziekteresistentie Phytophthora, door kruising met wilde tomaat is opvallend! Ideaal voor teelt in de vollegrond , zelf in potten …

Teton de Venus blanc
Letterijk ‘Witte Venustiet’ een ossenharttype dus, dat lichtgeel rijpt.


.

Wat is de Tomatentest 2018?

Een initiatief van de Zadenwerkgroep van Velt;
met als doelstellingen: tomatenrassen verspreiden onder tuiniers; goedkope en laagdrempelige uitwisseling van zaden en ervaring
(Wil je meer info over de Zadenwerkgroep? Wil je deelnemen? Mail zadenwerkgroepvelt(apenstaartje)gmail(punt)com
(Zie ook https://www.facebook.com/zadenbankVeltBrasschaat)
Waarom tomaten?
Tomaten zijn zelfbestuivers en dus kun je er makkelijk raszuiver zaad uit winnen: ideaal om een verzameling mee aan te leggen.
De diversiteit binnen tomaten is zeer groot: voor ieder wat wils.

Alle info over de tomatenteelt (een heel hoofdstuk) lees je in het Handboek Ecologisch Tuinieren 2014.

.


.

Hoe bestellen?
Er zijn 3 opties
Je kunt telkens kiezen uit de rassenlijst hierboven.

Optie 1:
Heb je zelf tomatenzaden om te schenken aan dit project?
Dan krijg je natuurlijk veel zaadjes gratis in ruil
Neem contact op met hugodhooghe(apenstaartje)hotmail(punt)com
Optie 2: 
Je ontmoet Hugo op een beurs of ander evenement: daar krijg je (ongeveer) twee zakjes tomatenzaad om deel te nemen.
Optie 3:
Kies 2 rassen plus 2 reserverassen;
Je maakt dus een grotere keuze, zodat wij kunnen voldoen aan elke vraag.

Je betaalt enkel de verpakkings- en verzendkosten:
Je schrijft € 1.25 (niet per ras, maar in totaal) over op onderstaande rekening
(voor Nederland: € 1.75)
Zaden voor iedereen
Hoge kaart 273
2930 Brasschaat
IBAN BE 25 9799 7249 0982
BIC ARSPBE22
Mededeling: je rassenkeuze in volgorde Bijvoorbeeld: Belarus Orange, Varenblad, Caro Rich, Nadar
Graag ook je email doorgegeven!
Meer info via mail:hugodhooghe(apenstaartje)hotmail(punt)com
Extra mail: zadenvooriedereen(apenstaartje)outlook(punt)com
 


.

Tomaten opkweken
Hoe zaai en verzorg je je plantjes?
Voor beginners:
Zaai half maart, op warmte en vooral met veel licht.
Geef de planten vanaf juni asjeblief een luchtig serretje of afdak; de vollegrondsteelt is meestal een ramp!
Over het zaaien vind ik de volgende instructies:
http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tomaten-zaaien-hoe-doe-jij-dat/#comment-72461 
https://www.youtube.com/watch?v=kHXT4MGgik4

.
.

De tomatenziekte, de plaag, Phytophthora infestans:
die krijgen je planten gegarandeerd als het blad te lang vochtig blijft, vooral tijdens de zomer.
En dan mislukt de teelt helemaal, meestal net als er al groene vruchten aan hangen: alles rot!
Reken er maar op dat de tomatenziekte elk jaar weer toeslaat, dat er geen resistente rassen zijn, en dat de vollegrondsteelt riskant is.
Buitenteelt zonder afdak is zeer riskant!

Bezin eer je begint, en hou het blad vooral droog, want dan blijven je planten gezond.
Op www.velt.be/tomatenplaag lees je hoe je dat doet, en ook welke trucs (niet) helpen.

.
Zaad winnen van tomaten is vrij eenvoudig!
Er zijn verschillende manieren, maar ik doe het ongeveer zoals deze tuiniers:
http://www.houtwal.be/vakartikels/tomaten/zaadwinning_van_tomaten.htm
http://www.tuinadvies.be/winnen_tomatenzaden.htm

Je vindt een heel hoofdstuk over de zaadwinning van tomaat in het boek Zelf Zaden Telen van Velt.

.
.
Zaden terugsturen:

Je stuurt uw zaden terug naar Zadenbank Velt op onderstaand adres - zodat we nog meer tuiniers kunnen plezieren. Geef je email door om verder af te spreken om nieuwe zaden te kunnen uitkiezen. Zodra er een lijst is kan je gaan uitkiezen.

D'Hooghe Hugo
Hoge kaart 273
2930 Brasschaat

Voor Nederland kan je nu sturen naar:

Paul Linnebank
Poelmanlaan 9
4631JZ Hoogerheide


Hou zeker genoeg zaden voor jezelf en om uit te delen aan vrienden, familie, ...
Ook jouw ervaring met tomatenrassen is welkom - daar vragen we in het najaar van 2016 nog naar...
.