Velt Zadenwerkgroep

Hou je tomaten gezond

Hou je tomaten gezond

De tomatenziekte, de plaag, Phytophthora infestans, is de grootste boosdoener: die krijgen je planten gegarandeerd als het blad te lang vochtig blijft, vooral tijdens de zomer.

En dan mislukt de teelt helemaal, meestal net als er al groene vruchten aan hangen: alles rot!

Reken er maar op dat de tomatenziekte elk jaar weer toeslaat, dat er geen resistente rassen zijn, en dat de vollegrondsteelt riskant is.


Voor wie al deelnam aan Tomatentest2014: vorige zomer was een ramp voor veel tomatenliefhebbers. Buitenteelt zonder afdak is zeer riskant, en ook vochtige serres zijn te mijden. Bezin dus eer je begint, en hou het blad vooral droog vanaf nu, want dan blijven je planten gezond.

Op www.velt.be/tomatenziekte lees je hoe je dat doet, en ook welke trucs (niet) helpen. Er zijn veel oude fabeltjes...


Zelf pas ik al 20 jaar de volgende methode toe, die ik vooral leerde van Peter Bauwens (De Nieuwe Tuin):


Hoeveel trossen laat je per plant groeien? Hoe dief je? Snoei je blad?

Neusrot?

Bij sommige rassen hebben de vruchten onderaan een bruine of zwarte plek. Dat verschijnsel heet neusrot; het is geen ziekte - dus niet besmettelijk! - maar heeft te maken met onevenwicht in de mineralenhuishouding en water/droogtestress bij de plant. Het ene ras is gevoeliger voor neusrot dan het andere; vooral die langwerpige rassen hebben er meer last van, is mijn ervaring.

Hier lees je al meer over dit probleem.
Wanneer ik neusrot vaststel bij een tomatenplant, geef ik die 10 liter water(*) met daarin een kopje dolomietkalk plus een soeplepel kieseriet. Dat helpt natuurlijk niet voor de tomaten die al aangetast zijn, maar de volgende trossen zijn dan wel neusrotvrij.
(*) Zie hoger hoe (zelden) ik giet, hé.