Velt Wevelgem-Menen

Welkom bij Velt Wevelgem-Menen

Welkom bij Velt Wevelgem - Menen

Van harte welkom op de website van Velt Wevelgem - Menen. Zag je reeds dat onze website een nieuw adres heeft? www.velt.be/wevelgemmenen

Wie zijn we?

Gezond leven op het ritme van de seizoenen met respect voor de natuur. Dat is 'ecologisch leven' in een notendop. Velt geeft dit idee gestalte in huis, tuin en daarbuiten. Door kwaliteitsvolle publicaties en samenwerkingsverbanden wil Velt bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzame levensstijl. In Vlaanderen en Nederland telt Velt 16.500 leden en 100 lokale afdelingen. Daarmee is Velt een spreekbuis voor de belangen van ecologische consumenten.

Waar zijn we actief?

In Wevelgem, Menen, Gullegem, Lauwe, Moorsele en Rekkem.

Wat doen we zoal?

Maak een keuze uit onze activiteiten en kom gerust een keer langs. Van harte welkom!

Dag van de natuur: zaterdag 24  november

Op zaterdag 24 november slaan, Natuurpunt Menen, Velt Wevelgem Menen, Eliomys en Stad Menen de handen in elkaar.

Waar: Boomgaard Purgatoirebekken in de Castertstraat te Rekkem
Wanneer: zaterdag 24 november van 9 uur tot 12 uur.

De insteek

Het Europees Interreg V-project Tous Eco-Citoyens (TEC!) lanceerde het eerste actieplan voor de Eikelmuis. Franse, Waalse en Vlaamse partners zullen de handen in elkaar slaan! In onze regio kunnen we dit project ondersteunen door samen te werken ter bevordering van de populatie van de Eikelmuis.

Het programma

De eikelmuiswerkgroep ‘Eliomys’ zorgt ervoor dat er in en rond boomgaard Purgatoirebekken ‘eikelmuis-kasten’ opgehangen worden. Je kan zelf mee aan de slag of je luistert naar de boeiende uitleg van deze, wel zeer ervaren, eikelmuis-specialisten.
De fruitwerkgroep Velt Wevelgem Menen snoeit de hoogstamboomgaard Purgatoirebekken. Er wordt niet alleen getoond. Eenieder die dit wil kan zelf de snoeischaar ter hand nemen en de kneepjes van het vak ‘al doende’ leren. De boomgaard wordt, omwille van groei bevorderende maatregel, vroeg op het wintersnoei-seizoen gesnoeid.
Natuurpunt Menen staat samen met Velt Wevelgem Menen in voor het beheer van het Purgatoirebekken. Velt neemt de boomgaard voor z’n rekening terwijl Natuurpunt de beheerwerken op het domein uitvoert. Natuurpunt zorgt ook voor de educatieve rondleidingen doorheen dit mooie stukje natuur. Speciaal voor Dag Van de Natuur zorgde natuurpunt voor een extra onderhoudsbeurt voor het Purgatoirebekken. Je kan een handje toesteken met het opschonen van het maaiwerk.

Stad Menen, de eigenaar van dit zeer mooie natuurdomein biedt een glas aan tijdens de onthulling van het informatieve boomgaardbord voor boomgaard Purgatoirebekken. We klinken met een lokaal biertje (brouwerij Maîtresse uit Rekkem) De schepen van milieu Mieke Syssauw spreekt ons even toe over de werking in het Purgatoirebekken en het belang van dit domein. Na de foto voor de krant klinken we samen op deze mooie voormiddag.

Mahieupeer, een bijzonder project.
Meer weten? Klik hier.

Fruitwerkgroep Wevelgem Menen

Breng een bezoek aan de website van Fruitwerkgroep Wevelgem Menen

Klik op de afbeelding hiernaast en volg ons via facebook...

Pierre Demeulenaere
25/02/1935 - 27/06/2016