Velt Utrecht

Zuurkool maken

Zuurkool maken

‘LEKKERS VOOR LATER’  want je moet de kool wel een maandje (of langer) fermenteertijd gunnen.

Zuurkool bestaat uit witte kool, spitskool of rode kool met kruiden en een beetje zout. Het wordt “zuurkool” doordat het een fermentatieproces doormaakt.

Fermentatie is een rottingsproces. Dat klinkt erger dan het is, want  het is gecontroleerde rotting. Omdat de kool luchtdicht wordt afgedekt gaat hij gisten. In een omgeving zonder zuurstof zetten melkzuurbacteriën het zetmeel en de suikers in de kool, in 3 tot 8 weken om in melkzuur. Dit oeroude ambachtelijke fermentatieproces geeft zuurkool een fris-zure smaak, veel vitamine C en weinig calorieën en maakt hem licht verteerbaar en zoutarm.

Tegenwoordig kunnen we in Nederland het jaar rond alle groenten en fruit van de wereld kopen. Voordat dat dat het geval was en voordat er in ieder huis conservenblikken, vrieskist en koelkast stonden, was fermentatie een gangbare manier om er voor te zorgen dat men het hele jaar goed te eten had. Eten wordt daardoor namelijk lang houdbaar.  Fermenteren gebeurde in luchtdichte potten en door inkuilen van groenten, knollen, vlees, graan, vruchten, vis etc.
Andere manieren om voedsel lang houdbaar te maken waren inmaken en wecken.

Fermentatie werd en wordt ook volop gebruikt in de voedselindustrie. Wist je dat het een belangrijke rol speelt bij het maken van yoghurt; kaas; bier; zuurdesembrood; tempé; wijn; sojasaus; droge worst; azijn; koffie; thee; ketchup; pastrami; ham en nog veel meer?

Waarom zelf zuurkool maken?

Zelf Zuurkool Maken brengt je dichter bij je eten, het is leuk om te doen!
Bovendien is het LEKKER.

Aan de slag dus!

Zie hieronder hoe je dat moet doen!

Lekkers voor later - zuurkool

Barbara Jeurissen 31-08-2020