Velt Utrecht

Tuinieren

Tuinieren

De boeken hieronder gaan over ecologisch tuinieren. 

Bestel je via onze Velt afdeling dan spaar je verzendkosten uit als je in regio Utrecht woont. Je kan betalen vooruit via de bank of kontant bij afhalen of brengen. 

Wil je een boek bestellen? Neem dan contact op via email  [email protected]

___________________________________________________________________________________________________________________

NIEUW

Ecologisch tuinieren in potten en bakken - Klik op de foto voor een impressie

Auteurs: Lieven David

(beschikbaar vanaf 7 februari) is er voor iedereen die zelf iets lekkers wil kweken. Elke tuin, terras, balkon of vensterbank kan omgetoverd worden tot een eetbare oase. Groenten en eetbare bloemen, kruiden, bessen en zelfs fruitboompjes: er kan meer dan je denkt.

Ecologisch tuinieren in potten en bakken is geknipt voor zowel de doorwinterde tuinier die vlak bij de keuken enkele potten wil zetten als voor de beginner die wil experimenteren. 

Het boek helpt je kiezen en toont je stap voor stap hoe je je minituintje ecologisch opstart en verzorgt. In de 112 pagina's die het boek telt, ontdek je alles over goede potten en bakken, de betere potgrond en de beste plantencombinaties: het recept voor veel en duurzaam eetplezier.

!! Opgelet: het boek 'Ecologisch tuinieren in potten en bakken' is beschikbaar vanaf 7 februari 2021. 

Aantal pagina's: 112

Ledenprijs  € 20,00 / Niet ledenprijs € 25,00

Meer dan schaduw - Klik op de foto voor een impressie
Auteur: Greet Tijskens

Heb je een tuin waar weinig zon komt? Of wil je net wat schaduw creëren? Het boek Meer dan schaduw helpt je op weg. Een tuin in de schaduw hoeft niet eentonig of somber te zijn. Er zijn verrassend veel planten die houden van minder licht. En met een pergola en klimplanten raak je een heel eind om ergens een schaduwrijk plekje te voorzien.

Meer dan schaduw is het ideale boek voor elke beginnende, ecologische tuinier. Met dit boek tover je jouw tuin om tot de ultieme ecologische schaduwtuin. Je ontdekt welke planten het goed doen in de schaduw. Maar net zo goed krijg je tips om op een eenvoudige, ecologische manier een verkoelend plekje te maken.

Aantal pagina's: 112

Ledenprijs : € 20,00. Niet-leden: € 25,00

__________________________________________________________________________

Permacultuur  Klik op de foto voor een impressie

Auteur: Linder van den Heerik 

Waar staat permacultuur voor? En hoe begin je eraan? Linder van den Heerik gidst je door de principes van permacultuur en neemt je mee naar vijf Vlaamse en Nederlandse eetbare tuinen.

Ontdek hoe je jouw wensen kunt waarmaken binnen de mogelijkheden van je tuin, samentuin of buurtpark. Of je nu groenten wilt kweken in de zon of een voedselbos wilt creëren in halfschaduw, dit boek wijst je de weg.

Aantal pagina's: 176

Ledenprijs : € 25,00. Niet-leden: € 30,00

Meer dan sprietjes - Greet Tijskens, Jana Van ButselKlik op de foto voor een impressie

 Hoe maak je van een saaie rechte tuin met coniferen    een natuurlijk gazon met minder gras, meer      bloemenborders, struikengordels, bijen, vlinders en     vogels? Meer dan sprietjes toont het je! De voordelen    van zo’n gazontuin zijn talrijk: je beleeft de seizoenen, je hebt meer privacy en je houdt tijd over om van je tuin te genieten. Ben je een beginnende of gevorderde tuinier? Ga de uitdaging aan om met kleine en gemakkelijke ingrepen jouw natuurlijke siertuin te maken.

Aantal pagina's: 112
Ledenprijs : € 20,00. Niet-leden: € 25,00

Plaagdierenboek - Suze Peters, Lotte Stekelenburg Klik op de foto voor een review

Het is een praktische gids, die je heel wat plaagdieren leert kennen en meteen toont hoe je er als tuinier mee om kunt gaan. Zonder gif, dus', vertelt auteur, Suze Peters. 'Daarnaast is het ook gewoon een lekker leesboek, doorspekt met interviews. Er komen allerlei mensen aan het woord die geregeld met plaagdieren te maken hebben: een biologische kweker, een moestuinier, een wetenschapper, een kunstenaar … Onder andere Velt-medewerkers Lieven David en Geert Gommers doen hun verhaal.

Een reeks mooie foto’s zorgt bovendien voor herkenning en verheldering. Volg je de raadgevingen in dit boek, dan wordt tuinieren er eigenlijk gemakkelijker op. Je zult meer tijd overhouden om te genieten van je tuin.

Aantal pagina's: 97
Ledenprijs : € 17,50. Niet-leden: € 20,00

Ecologisch tuinieren voor beginners - Geert Gommers en Greet TijskensKlik op de foto voor een impressie
Dat ecologisch tuinieren niet moeilijk is, bewijst Ecologisch tuinieren voor beginners. In dit boekje maak je snel kennis met de basis van het ecologisch tuinieren. Hoe verzorg je de bodem? Waarom kies je voor vruchtwisseling? En hoe bescherm je je groenten tegen plagen en belagers? Je krijgt ook een overzicht van de tuinactiviteiten, van maand tot maand.

Ecologisch tuinieren voor beginners richt zich tot beginners en gaat uit van een kleine tuin en gemakkelijke teelten. Maar ook voor wie het wat groter of moeilijker ziet, is dit een goede basis voor succes. 

Aantal pagina's: 71
Ledenprijs : € 7,00 Niet-leden: € 10,00

Appel, peer en meer - Jasmien Wildemeersch  Klik op de foto voor een impressie

Prachtige bloesems in de lente en heerlijke vruchten in de herfst. Elke tuin verdient een fruitboom! Maar welke fruitboom past bij jou en je tuin? En hoe zorg je voor een lekkere oogst?
Appel, peer en meer helpt je bij de keuze van boomvorm en fruitsoort. Met een greep uit de lekkerste rassen voor de ecologische tuin. Je ontdekt waar een boom het liefst staat en hoe je de bodem verzorgt. Met behulp van tekeningen en praktische tips gidst dit boek je door de snoei. Kortom, een inspirerend sfeer- en doeboek voor de beginnende tuinier én gevorderde fruitliefhebber. 
Aantal pagina's: 192. 
Ledenprijs : € 25,00. Niet-leden: € 30,00.

Achter glas - Jos van HoeckeKlik op de foto voor een impressie

Heb je al een serre of overweeg je de aanschaf? Dit praktijkboek helpt je om het hele jaar door plezier te beleven aan je serre of kas. Velt-lesgever Jos Van Hoecke neemt je bij de hand: hij haalt veel oogst uit zijn serre, en hij leert je stap per stap en seizoen per seizoen hoe jij dat ook kunt doen. Met compost natuurlijk, maar ook met groenbemesters en slimme teeltschema’s. De klassieke serreteelten komen aan bod, en tientallen andere soorten groenten. Jos leert jou de kneepjes van het vak: Hoe moet je luchten, water geven en je bodem en je planten gezond houden? Je leest het allemaal in dit unieke serreboek voor de beginnende en gevorderde tuinier. 

Aantal pagina's: 104
Ledenprijs : € 18,50. Niet-leden: € 23,00.

Handboek ecologisch tuinieren - Greet Tijskens, Geert Gommers, Lieven David en Frank Petit-JeanKlik op de foto voor een impressie

Het Handboek ecologisch tuinieren is meer dan zomaar een boek vol nuttige tuintips: het geeft je een complete visie op tuinieren. Zo krijg je inzicht in al wat er leeft in je moestuin en tuinier je als de beste!. Dit boek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van enkele Velt-ingenieurs en bevat de nieuwste wetenschappelijke inzichten over bodemleven, bodemzorg, bemesting en gewasbescherming. Het is een naslagwerk waarin je alle principes en technieken die momenteel in de ecologische teelt bekend zijn kan terugvinden. Daarnaast is het een praktische en overzichtelijke handleiding voor de amateurtuinier die in zijn moestuin biologische, gifvrije groenten wil kweken. Klik op de foto voor een impressie.

Aantal pagina's: 700
Ledenprijs : € 29,50. Niet-leden: € 43,00.

Moestuinkalender Klik op de foto voor een impressie

De Moestuinkalender van Velt is een handig instrument om je nieuwe moestuinplan op te maken. Raadpleeg hem om te weten wat je elke week van het jaar in de tuin kunt doen. Hij is duurzaam en geschikt om mee naar buiten te nemen. Met vrolijke tekeningen van Mme Zsazsa. Een hebbeding voor iedere moestuinfanaat! Nu met nog meer informatie!

Aantal pagina's: 96
Ledenprijs : € 7,00. Niet-leden: € 10,00.

Onkruidboek - Suze Peters, Lotte Stekelenburg en Caroline Zeevat  Klik op de foto voor een impressie
Iedere tuinier kent de strijd tegen onkruid. Toch is onkruid veel meer dan een ongewenste gast in je tuin. Dit Onkruidboek zal je blik verruimen. Het leert je niet alleen onkruid te herkennen, maar ook te benutten, en er zelfs van te genieten. Zo kun je van je vijand een vriend maken.Deze praktische gids bevat karakterschetsen van veelvoorkomende onkruiden en woekerende tuin- en moestuinplanten. Met extra aandacht voor de meest hardnekkige soorten als brandnetel, zevenblad en heermoes. Daarnaast vind je vele bestrijdingstips en recepten. Dit is ook een boek dat je mee de tuin in neemt om te ontdekken wat je nog niet eerder had gezien. Bovendien is het een inspirerend leesboek vol interviews met bekende en onbekende tuinders, kwekers, koks, kunstenaars en onderzoekers. 

Aantal pagina's: 192

Ledenprijs : € 16,50. Niet-leden: € 20,00

Zelf zaden telen  - Vertaling door Janneke Tops en Lieven DavidKlik op de foto voor een impressie

Ontdek een van de meest fascinerende onderwerpen van tuinieren: zaad winnen. Dit basisboek wijdt je in in de kunst van het telen, schonen en bewaren van de meest voorkomende moestuingroenten. Daarmee kun je je eigen oogst opnieuw uitzaaien en zo, jaar na jaar, het wonder van de natuur ten volle beleven en volgen.  

Aantal pagina's: 144

Ledenprijs : € 15,00. Niet-leden: € 18,00

Bessen uit de tuin - Greet TijskensKlik op de foto voor een impressie

Zin om te snoepen van fruit uit eigen tuin? Bessen uit de tuin helpt je op weg naar een gezonde en lekkere oogst. Of je tuin nu klein is of groot, kleinfruit past overal. De teelt ervan is trouwens helemaal niet zo moeilijk. Als je meewerkt met de natuur, vermijd je heel wat problemen. Bekende vruchten als rode bes, framboos, bosaardbei en kruisbes krijgen een plekje in dit boek, maar je ontdekt ook bijzondere fruitsoorten zoals kiwibes, jostabes, vijg en honingbes. 

Aantal pagina's: 150
Ledenprijs : € 20,00 Niet-leden: € 26,00

Sierlijk & Kruidig - Maite Grugeon  Klik op de foto voor een impressie

Kippen in de tuin - Johan Deblaere en Geert Gommers  Klik op de foto voor een impressie

Wil je kippen houden op een ecologische en dus diervriendelijke manier, maar weet je niet precies hoe je dat moet aanpakken? Kippen in de tuin biedt een antwoord op al je vragen over kippen. Van de keuze van het ras, over de huisvesting, het gedrag, kippenvoeding en de voortplanting, tot bij een lekker eitje: Kippen in de tuin geeft je uitvoerig, maar helder alle informatie die je nodig hebt om te genieten van een toom vol gezonde kippen. 

Aantal pagina's: 196

Ledenprijs : € 19,50. Niet-leden: € 24,50