Velt Utrecht

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief januari 2021

Gepost op 29/01/2021 20:58 door JANNY HOLZAPFEL

Hieronder vind je de eerste nieuwsbrief van 2021 met de volgende onderwerpen. 

Onderwerpen
1. Algemene Ledenvergadering met een lezing over Voedselbossen
2. Afhalen bestelde zaden, pootgoed en boeken
3. Activiteiten in 2021
4. Whatsapp groep

Nieuwsbrief Velt Utrecht Januari 2021

Nieuwsbrief september 2020

Gepost op 24/10/2020 00:15 door JANNY HOLZAPFEL

Hieronder vind je de nieuwsbrief van september 2020 met de volgende onderwerpen bollenuitgifte, belangrijke data 2021, seizoensrubriek “Lekkers voor Later”, beleidsplan Velt 2021-2025, brochure “Onkruid bestaat niet”, oproep “Is een whatsapp groep wat voor Velt Utrecht?”, kom je ons Kernteam versterken? en de Tuinen van Tolsteeg zoekt vrijwilligers.

Nieuwsbrief Velt Utrecht september 2020

Informatiemail januari 2020

Gepost op 12/01/2020 23:48 door JANNY HOLZAPFEL

Hieronder vind je de informatiemail over de Algemene Ledenvergadering en lezing, zaden ophalen en workshop fruitbomen snoeien. 

Informatiemail januari 2020

Informatiemail december 2019

Gepost op 01/12/2019 23:45 door JANNY HOLZAPFEL

Hieronder vindt je de informatiemail die we via het nieuwe Velt Portaal hebben verzonden. Als lid kan je hier inloggen. 

Informatiemail december 2019

Nieuwsbrief augustus 2019

Gepost op 05/09/2019 01:32 door JANNY HOLZAPFEL

Hier vind je de nieuwsbrief voor augustus, september en oktober 2019.

Veel leesplezier!

Velt Utrecht nieuwsbrief augustus 2019

Nieuwsbrief mei 2019

Gepost op 15/05/2019 00:00 door JANNY HOLZAPFEL

Hier vind je de nieuwsbrief van mei.

Veel leesplezier!

Velt Utrecht nieuwsbrief mei 2019

Nieuwsbrief februari 2019

Gepost op 04/03/2019 23:45 door JANNY HOLZAPFEL

Hieronder vind je de nieuwsbrief van februari 2019 met alle informatie over onze activiteiten dit jaar. 

Veel leesplezier!

Velt Utrecht nieuwsbrief februari-maart 2019

Nieuwsbrief oktober 2018

Gepost op 04/10/2018 22:00 door JANNY HOLZAPFEL

Beste leden,

Hieronder vindt je de nieuwsbrief van oktober met de volgende onderwerpen.

- Afscheid Sandra van der Slooten

- Nieuws & Weetjes 

- Verslag workshop Composteren en afzegging workshop Bodemdieren

- Activiteiten Film “Dans met de gehoornde dames” en Workshop Teeltplan maken

- Publicaties in de aanbieding

Veel leesplezier!

Nieuwsbrief oktober 2018

Nieuwsbrief september 2018

Gepost op 31/08/2018 15:25 door JANNY HOLZAPFEL

Nieuwsbrief VELT Utrecht – september 2018

Beste leden,    

De schoolvakanties zijn alweer over en we gaan over op de orde van de dag. Daarom vind je hierbij weer alle informatie over de activiteiten die in de maanden september en november worden gehouden. Je kan je nog voor alle activiteiten opgeven dus doe het snel! De mensen die zich al opgegeven hebben hoeven dat niet nogmaals te doen, je staat al op de lijst!

Helaas hebben we het bezoek aan Landgoed Kraaybeekerhof en het heidepark moeten afzeggen in verband met wat organisatorische problemen maar volgend jaar staat het zeker weer op het programma.

Activiteiten in september en november

Composteren

Datum: zondag 9 september a.s.                       

Locatie: Tuin Tolsteeg, Saffierlaan 10 in Utrecht bij ‘de Saffier’

Tijd: 13.30-16.00 uur

Kosten: €2,50 leden/ €5,00 niet leden, inclusief koffie/thee

Inschrijvingen: minimaal 5, maximaal 20

Tijdens deze workshop gaan we onder de deskundige leiding van Silvana van der Noll gezamenlijk leren hoe je een composthoop kunt opzetten en omzetten zonder hiervoor een bak te gebruiken. Daarbij worden de volgende vragen besproken.

  • Wat is composteren?
  • Wat voor materialen gebruik je voor het opzetten van een composthoop?
  • Hoe zet je een composthoop op?
  • Hoe zet je een composthoop om?

Tijdens en na de workshop is de gelegenheid om Velt boeken in te zien en te kopen. Neem voldoende contant geld mee, het is niet mogelijk om te pinnen.

Na de workshop krijg je een informatiefolder mee over composteren.

Geef je op voor 2 september a.s. via emailadres [email protected].

__________________________________________________________________

Tweedelige lezing en workshop Bodemdieren en hun rol in de kringloop

Datum: donderdagavond 13 september a.s. (lezing)                     van 20.00 tot 21.30 uur

             zaterdagmiddag 15 september a.s. (praktijk)                   van 14.30 tot 17.00

Locatie: Tuinvereniging De Pioniers, Kögllaan 30, Utrecht

Kosten: €2,50 leden/ €5,00 niet leden, inclusief koffie/thee

Inschrijvingen: minimaal 10

Zonder een ingenieus afbraaksysteem in de bodem zou de aarde bedekt zijn met metersdikke lagen organisch afval: dode bladeren, dode planten, dode bomen en dode dieren.

In deze lezing, gegeven door Janine Mariën (analist bij VU, werkt mee aan onderzoek naar bodemvervuiling en springstaartjes, tevens is zij IVN natuurgids), wordt er belicht wat de belangrijke bijdrage is die allerlei soorten bodemdieren leveren bij de afbraak van al dit dode organisch materiaal en hun rol in de kringloop van voedingsstoffen.

Na een algemeen deel, waarin de cyclus van organische stoffen wordt uitgelegd en de hoofdrol-spelers van dit proces worden benoemd, komen op de belangrijkste soorten bodemdieren en hun specifieke functies aan de beurt. U kent ze vast wel: pissebedden, duizendpoten, miljoenpoten, oorwormen, regenwormen, slakken...... Maar weet u ook dat er 40 soorten pissebedden voorkomen in Nederland? En dat ze behoren tot de kreeftachtigen? En wat is eigenlijk het verschil tussen een duizend- en een miljoenpoot?

Tijdens de lezing is er de mogelijkheid om verschillende bodemdieren “live” te bekijken.

Op zaterdag 15 september zetten we de workshop voort met het praktische gedeelte. We  gaan naar buiten om de strooisellaag (de bovenste laag dood bladmateriaal) te zeven en wat grond voorzichtig af te graven om te onderzoeken wat er voor dieren te vinden zijn en of we ze op naam kunnen brengen. Een zeer leerzame en praktische excursie die ons inzicht geeft in het zo belangrijke bodemleven (de aparte delen zijn niet afzonderlijk te volgen).

Voor en na het praktische (zaterdag 15 september) gedeelte is er de gelegenheid om Velt boeken in te zien en te kopen. Neem voldoende contant geld mee, het is niet mogelijk om te pinnen.

Geef je op voor 6 september a.s. via emailadres [email protected].

________________________________________________________________

Film “Dansen met gehoornde dames” 

Herman Jan Stroes zal de inleiding verzorgen en begeleidt het gesprek na de film

Datum: zaterdag 17 november a.s.

Locatie: Tuinvereniging De Pioniers, Kögllaan 30, Utrecht

Tijd: 14.30 – 17.00 uur

Kosten: €2,50 leden/ €5,00 niet leden, inclusief koffie/thee

Inschrijvingen: minimaal 10, maximaal 50

Wat maakt deze film zo bijzonder? Het heeft alles te maken met de veranderende kijk op de intensieve veeteelt. Heel langzaam sijpelt het door dat het anders moet in Nederland. Deze boeren waagden de sprong!

Wat gebeurt er als een boerenstel van de een op de andere dag stopt met het toedienen van antibiotica? Als ze de koeien zelfs helemaal geen vaccinaties meer geven? Maar de Jersey koeien wel hun hoorns laten behouden. Wat gebeurt er met de bodem als er alleen nog maar natuurlijke mest op komt? En welke gevolgen heeft dat allemaal voor de Remeker kaas? Een kwetsbare kaas van alleen rauwe melk, stremsel en zuursel.

Jan Dirk en Irene van de Voort proberen het uit en zien al snel dat zowel de dieren als de bodem volkomen uit balans zijn. Bijna de helft van de kalfjes gaat dood en het bedrijf begint te wankelen. En dan zien ze dat de natuurlijke kringloop zich begint te herstellen. De melk van de koeien verandert en ze besluiten een andere kaas te gaan maken. Vanaf dat moment is de opmars niet meer te stuiten.

Dansen met Gehoornde Dames is een verhaal over lef en eigenzinnigheid. Een verhaal over nieuwe wegen zoeken en oude kennis vinden. Over observeren van en samenwerken met de natuur. Maar het is vooral een verhaal over vinden dat het anders moet en er net zolang in blijven geloven tot het anders is. Nederland is in de hele wereld bekend om zijn zwartbont koeien, de gouda kazen, de gigantische boterproductie en de geavanceerde technieken in de veehouderij. Maar midden in dat land staat een kaasboerderij die het radicaal anders doet. Daar werken ze met gehoornde Jersey koeien, hebben ze rauw-melkse kaas met een nieuwe boterkorst en zoeken ze naar oplossingen in de natuur. Deze alternatieve werkwijze geeft veel antwoorden op vragen in een tijd waarin de intensieve veehouderij als maar toeneemt alsmede de problemen die daarmee verbonden zijn. Dat hun tachtig koeien werk oplevert voor vijf gezinnen is opmerkelijk en geeft aan dat duurzame idealen tot een uitstekend economisch model kan leiden. Menig boer en student weet dan ook dit bijzondere bedrijf te vinden. Maar zou het niet jammer zijn als de innovatieve bedrijfsfilosofie alleen met hen gedeeld kan worden? Is dit niet een inspirerend voorbeeld zowel voor ondernemers als voor managers en voor mensen die bewust met de natuur, voeding en gezondheid willen omgaan of dit nu in hun werkend bestaan is of als consument? Als filmmaker denk ik van wel en om dit te kunnen delen met al die groeperingen heb ik de film gemaakt. Film heeft als medium namelijk de kracht om grote groepen mensen te bereiken in binnen en buitenland. Iedereen zit namelijk te wachten op antwoorden maar niet iedereen is gecharmeerd van de technologische oplossingen die vaak wel voor handen is. Zonder de film zou men nooit weet hebben van het natuurlijke verhaal achter deze boerderij en de parel die het is in het land van boter, kaas en melk.

www.dancingwithhornedladies.com   

Voor en na de film is er de gelegenheid om Velt boeken in te zien en te kopen. Neem voldoende contant geld mee, het is niet mogelijk om te pinnen.

Geef je op voor 11 november a.s. via emailadres [email protected]

________________________________________________________________

Activiteiten/ideeën voor 2019

  • Lezing en workshop Bijen en Drachtplanten – voorjaar
  • Rondleiding Bijenkans te Groenekan
  • Verschillende workshops zoals bijenmuur bouwen, bouwen met leem, praktische moestuin workshops e.d.
  • Bezoek aan Landgoed Kraaybeekerhof en de heidetuin
  • Kruidenworkshop

Heb je zelf een leuk idee? Of aanvullingen voor de nieuwsbrief? Laat het ons weten via emailadres [email protected]

Kijk op de website van Velt Utrecht voor actuele informatie over de activiteiten https://beweegt.velt.be/utrecht

Kernteam Velt Utrecht

Janny Holzafel

Paul van Kan

Yvonne Mathot

Silvana van Noll

Sandra van Slooten

Nieuwsbrief mei 2018

Gepost op 12/05/2018 20:41 door JANNY HOLZAPFEL

Daar is dan de eerste nieuwsbrief van 2018! Je vindt het hieronder. 

Regelmatig zal er een nieuwsbrief rondgestuurd gaan worden met informatie over de te organiseren activiteiten, nieuws publicaties en ander nieuws.

Veel leesplezier!

Nieuwsbrief mei 2018

Organiseren, organiseren...

Gepost op 16/04/2018 01:45 door JANNY HOLZAPFEL

Momenteel is het Kernteam Utrecht heel erg druk bezig om alle workshops, lezingen e.d. te organiseren voor dit jaar. Nog even geduld en dan ontvang je de nieuwsbrief met alle informatie.

In de tussentijd kan je alvast onder het kopje "In de planning" zien wat we willen gaan doen dit jaar. 

Bespreking activiteiten kernteam

Gepost op 01/04/2018 03:15 door JANNY HOLZAPFEL

Aanstaande donderdag 5 april heeft het kernteam weer een bespreking. Deze dag gaan we bepalen welke leuke en interessante activiteiten de vereniging voor jullie kunnen organiseren. 

We hebben je al uitgenodigd voor een workshop die heel binnenkort gehouden  gaat worden, namelijk op zaterdag 21 april a.s. en die gaat over alle ins en outs over zaaien, verspenen en noem maar op. Een zeer praktische en interessante workshop. Geef je op!

Ook bespreken we de zaken die in de eerstvolgende nieuwsbrief komen. Hou je mailbox in de gaten!

Bespreking activiteiten door kernteam

Gepost op 18/03/2018 22:15 door JANNY HOLZAPFEL

None

Bespreking activiteiten 2018

Op donderdag 15 jl. is het kernteam bij elkaar gekomen om de activiteiten te bespreken die Velt Utrecht gaat organiseren dit jaar.

Het was een vruchtbare bijeenkomst en er staan leuke en interessante activiteiten op stapel. Hou de website en de eerstvolgende nieuwsbrief in de gaten voor de activiteiten en workshops in 2018. 

Geen berichten gevonden.

Vul alle verplichte velden in