Velt Tienen

Brandnetel

Brandnetel

Wie wilt er brandnetel in zijn tuin? Het prikt, het verspreidt zich ongeremd, het is moeilijk te verwijderen, het is ‘onkruid’.
Nochtans de brandnetel is één van de nuttigste planten voor mens en dier. Er kunnen twee soorten brandnetel in onze tuin staan. De kleine is éénjarig. Dus gemakkelijker te verwijderen vermits hij elk jaar opnieuw van zaad begint. De grote is een overlevende plant en heeft een heel sterk en uitgebreid wortelstelsel. In onze tuin staat hij vooral in de houtkanten en op verloren plekjes. Een hoekje van je tuin waar de brandnetel mag groeien en bloeien, geeft een meerwaarde aan je tuin.
Een thee klaargemaakt met jonge blaadjes en stengels geeft je een portie mineralen en vitamines. Gebruik alleen de jonge blaadjes en dan liefst de topjes, omdat de onderste bladeren meestal aangebeten zijn door insecten of andere dieren.
Oude bladeren bevatten netelgif en zijn niet zo heilzaam.
Brandnetel is bloedzuiverend, helpt tegen reuma, hooikoorts en astma. Regelmatig brandnetelthee drinken werkt preventief voor wintervoeten.
Eén ding mag je natuurlijk niet doen: overdrijven. Je nieren zouden het niet verdragen.
Brandnetelgier bestijdt luizen in het haar en op de planten. Brandnetels 24 uur in een emmer water op een koele plaats en het is gebruiksklaar.
Nu dat het vlinder- en bijenbestand maar blijft dalen, zou het goed zijn dat elke tuinier een hoekje voorziet voor brandnetels. Vlinders zoals het dagpauwoogje, de kleine vos, de atalanta zijn gek op brandnetelbloempjes.
En de brandhaartjes nemen we er maar bij.
Brandnetel is in de lente niet uit de keuken te denken.
Je kan er thee en soep van maken. Je kan het in je cake en aardappelpuree doen. Je kan met een eitje bakken, je kan het in gehaktballetjes verwerken, in vegetarische burgers, bij spinazie voegen en in pannenkoekendeeg.
Je kan de brandnetel ook stoven met een ajuintje of in heet water dompelen en op een slaatje fijnsnijden. Een brandnetel die warm gemaakt is, prikt niet meer.

Het is ook nuttig een reserve aan te leggen voor de winter. Je plukt de blaadjes bij warm weer, als de brandnetel volledig droog is. Je legt ze op een doek of op krantenpapier in een donkere en niet te warme plaats. Om zo weinig mogelijk heilzame stoffen verloren te laten gaan, leg je de blaadjes best op een luchtige plaats. Dan drogen ze sneller.
Als je ze tussen je vingers kan knisperen is het tijd om ze in een kartonnen doos of zak te bewaren. Wanneer de blaadjes zwart zijn, kan je ze best weggooien.

Enkele receptjes


Brandnetelsoep
Je bereidt je groentesoep en je voegt er op het laatste de netelblaadjes bij en je mixt ze.

Brandnetelthee
Heel lekker is de verse brandnetelthee.
Hiervoor oogst je een handvol brandneteltopjes voor een pot thee. Je spoelt ze en doet ze in de theepot. Je brengt water aan de kook, laat het enkele seconden afkoelen en giet het dan op de brandneteltopjes. Zet het deksel erop en laat 2 minuten trekken, niet langer! Dan haal je de brandnetel eruit en geniet met kleine teugjes van de lekkere en reinigende thee.
Deze thee is een openbaring als je tot nu toe alleen thee van gedroogde blaadjes hebt gedronken. Het loont echt de moeite om de tuin in te gaan om verse blaadjes te plukken. We plukken alleen van jonge brandnetels.