Velt Scheldevallei

Boeken

Boeken

De hierna volgende boeken zijn te verkrijgen bij ons bestuurslid Christine Deboel, Schraaienstraat 9 te Eke, Tel 09 385 60 03 christine.deboel@perso.be

 

Titel

 leden-  prijs 

 boek-   handel 

Meer dan schaduw   NIEUW!

Heb je een tuin waar weinig zon komt? Of wil je net wat schaduw creëren? Het boek 'Meer dan schaduw' helpt je op weg.

Een tuin in de schaduw hoeft niet eentonig of somber te zijn. Er zijn verrassend veel planten die houden van minder licht. En met een pergola en klimplanten raak je een heel eind om ergens een schaduwrijk plekje te voorzien.

'Meer dan schaduw' is het ideale boek voor elke beginnende, ecologische tuinier. Met dit boek tover je jouw tuin om tot de ultieme eco-schaduwtuin.

In 'Meer dan schaduw' ontdek je welke planten het goed doen in de schaduw. Maar net zo goed krijg je tips om op een eenvoudige, ecologische manier een verkoelend plekje te maken.
Aantal blz.: 112

€ 20

€ 25

Lekker gesmeerd     NIEUW!

Weet jij soms niet meer wat je op je boterhammen moet smeren? Of ben je op zoek naar een leuk aperitiefdipje? Lekker Gesmeerd biedt de oplossing.
Van artisjok-linzenspread, over buffalo bloemkool en knolselderijboter, tot bij satésalade en zoete wortelpasta. Dankzij onze 50 favoriete recepten voor groentebeleg hoef je nooit meer te kiezen voor saai of kant-en-klaar. Want groentespreads zijn niet alleen lekker, ecologisch en goed voor je lijf, je maakt ze ook nog eens klaar in een wip. Zin om zelf wat te bedenken met de oogst van het moment of een restje groenten uit de koelkast? We verklappen hoe je in 7 stappen je eigen spread creëert. Ook doen we in Lekker Gesmeerd het unieke recept van vier bekende groentechefs cadeau en geven we tips om kinderen te laten smullen van groentebeleg.
Vanaf nu verloopt jouw ontbijt, lunch of aperitief lekker gesmeerd!
Aantal pagina's: 98

€ 20

 € 25

Kook het seizoen

Kook het seizoen neemt je mee op reis door de wondere wereld van de seizoensgroenten en -vruchten. Elk seizoen biedt een waaier aan soorten. Mogelijkheden genoeg dus om daarmee heel wat lekkers te bereiden.
Toch mis je soms de nodige kennis, ervaring of inspiratie om voldoende variatie in je groentegerechten te stoppen. Dit boek helpt je graag: met een handige identiteitskaart per groente én een verzameling verrassende recepten.
Aantal pagina's: 192

€ 27

€ 32,50

Permacultuur

Waar staat permacultuur voor? En hoe begin je eraan? Linder van den Heerik gidst je door de principes van permacultuur en neemt je mee naar vijf Vlaamse en Nederlandse eetbare tuinen.

Ontdek hoe je jouw wensen kunt waarmaken binnen de mogelijkheden van je tuin, samentuin of buurtpark. Of je nu groenten wilt kweken in de zon of een voedselbos wilt creëren in halfschaduw, dit boek wijst je de weg.
Aantal pagina's: 176

€ 25

€ 30

Meer dan sprietjes

Hoe maak je van een saaie, rechte tuin met coniferen een natuurlijk gazon met minder gras, meer bloemenborders, struikengordels, bijen, vlinders en vogels? Meer dan sprietjes toont het je! De voordelen van zo’n levendige tuin zijn talrijk: je beleeft de seizoenen, je hebt meer privacy en je houdt tijd over om van je tuin te genieten. Ben je een beginner of zoek je inspiratie? Ga de uitdaging aan om met kleine en gemakkelijke ingrepen jouw natuurlijke siertuin te maken.
Aantal pagina's: 112

€ 20

€ 25

Plaagdierboek

Het plaagdierboek is een praktische gids die je heel wat plaagdieren leert kennen en meteen toont hoe je er als tuinier mee om kunt gaan. Zonder gif dus. Daarnaast is het ook gewoon een lekker leesboek, doorspekt met interviews met mensen die regelmatig met plaagdieren te maken hebben.
Aantal pagina's: 97

€ 17,50

€ 19,95

Moestuinkalender     VERNIEUWD!

De Moestuinkalender van Velt is een handig instrument om je nieuwe moestuinplan op te maken. Raadpleeg hem om te weten wat je elke week van het jaar in de tuin kunt doen. Hij is duurzaam en geschikt om mee naar buiten te nemen. Met vrolijke tekeningen van Mme Zsazsa. Een hebbeding voor iedere moestuinfanaat!
Aantal pagina's: 96

€ 7

€ 7

Achter glas

Heb je al een serre of overweeg je de aanschaf? Dit praktijkboek helpt je om het hele jaar door plezier te beleven aan je serre of kas. Velt-lesgever Jos Van Hoecke leert je stap per stap en seizoen per seizoen hoe je veel kan oogsten . Met compost natuurlijk, maar ook met groenbemesters en slimme teeltschema’s. De klassieke serreteelten komen aan bod, en tientallen andere soorten groenten. Jos leert jou de kneepjes van het vak: hoe moet je luchten, water geven en je bodem en je planten gezond houden? Je leest het allemaal in dit unieke serreboek voor de beginnende en gevorderde tuinier.
Aantal pagina’s: 104

 

€ 18,50

€ 23

Improvisatiekoken            

In de improvisatiekeuken vertrek je niet van een recept, maar van de toevallige ingrediënten die je in huis hebt. Door te koken met wat het seizoen en de voorraadkast bieden, wordt je keuken een stuk ecologischer. Lokale en biologische seizoensgroenten spelen de hoofdrol, en voedselverspilling krijgt geen kans meer.
Improvisatiekoken is een avontuur dat nooit eindigt. Herontdek de mogelijkheden van seizoensgroenten en ga het avontuur aan. Veel improvisatieplezier!

aantal pagina’s: 59

      

€ 4

€ 5,50

Appel, peer en meer                        

Prachtige bloesems in de lente en heerlijke vruchten in de herfst. Elke tuin verdient een fruitboom! Maar welke fruitboom past bij jou en je tuin? En hoe zorg je voor een lekkere oogst?

Appel, peer en meer helpt je bij de keuze van boomvorm en fruitsoort. Met een greep uit de lekkerste rassen voor de ecologische tuin. Je ontdekt waar een boom het liefst staat en hoe je de bodem verzorgt. Met behulp van tekeningen en praktische tips gidst dit boek je door de snoei.

Kortom, een inspirerend sfeer- en doeboek voor de beginnende tuinier én gevorderde fruitliefhebber.

aantal pagina's: 192

€ 25

€ 30

ECOSMOS                                                                   

Belegde broodjes zijn voedzaam, snel opgegeten en de combinatie aan smaken maakt ze onweerstaanbaar. Helaas bieden de meeste broodjeszaken het hele jaar door hetzelfde broodje aan.

Waarom is elk broodje standaard versierd met een blad sla, een plakje komkommer en tomaat? De broodjes worden belegd met een eiwitrijk product zoals kaas, ham, tonijnsla... We blijven echter op onze honger zitten als we op zoek gaan naar lekkere duurzame broodjes.

Met de ECOSMOS willen we daar verandering in brengen door onze eigen broodjes te maken. Geniet van de recepten en je eigen groentebelegcreaties.

aantal pagina's: 51

€ 3,95

€ 5,50

Zelf zaden telen                                   

Ontdek een van de meest fascinerende onderwerpen van tuinieren: zaad winnen.
Dit basisboek wijdt je in in de kunst van het telen, schonen en bewaren van de meest voorkomende moestuingroenten. Daarmee kun je je eigen oogst opnieuw uitzaaien
en zo, jaar na jaar, het wonder van de natuur ten volle beleven en volgen.

aantal pagina's: 144

€14,95

€17,95

Ecozoet                                                       

Over het effect van suiker op onze gezondheid wordt heel wat geschreven, maar de ecologische impact van suiker komt zelden of nooit in beeld. Zowel ecologisch als sociaal-economisch is de suikerindustrie een boosdoener. Reden te meer om er zuinig mee om te springen.

Suiker vervangen door ecologische zoetmiddelen is dan ook de boodschap. In Ecozoet! leer je tal van alternatieven voor suiker en heerlijke recepten kennen, én ontdek je dat het beste zoet recht uit de natuur komt in de vorm van fruit, groenten, kruiden, noten en granen.

aantal pagina's: 50

 € 3,95

 € 5,50

Onkruidboek                                                 

Onkruid is veel meer dan een ongewenste gast in je tuin. Dit Onkruidboek leert je niet alleen onkruid te herkennen, maar ook te benutten en er zelfs van te genieten. Zo kun je van je vijand een vriend maken.

Er is extra aandacht voor de meest hardnekkige soorten als brandnetel, zevenblad en heermoes. Daarnaast vind je vele bestrijdingstips en recepten.

Dit is ook een boek dat je mee de tuin in neemt om te ontdekken wat je nog niet eerder had gezien. Bovendien is het een inspirerend leesboek vol interviews met bekende en onbekende tuinders, kwekers, kok, kunstenaars en onderzoekers!

aantal pagina's: 192

 € 16,50

 € 20

Beestjes op bezoek                                

Ga op ontdekking in je tuin en bekijk wat er leeft in het gras, tussen de bloemen en in de struiken. Je zult versteld staan! Zonder dat je er iets voor hoeft te doen, vinden dieren jouw ecotuin: insecten, spinnen, vogels en zelfs kleine zoogdieren. In dit boekje vind je leuke weetjes over al die beestjes.

Aantal pagina’s: 50 

 € 3,95

 € 5,50

 

Handboek ecologisch tuinieren         

Dit boek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van enkele Velt-ingenieurs. Het is een naslagwerk waarin je alle principes en technieken die op dit ogenblik in de ecologische teelt bekend zijn kan terugvinden. Maar daarnaast is het ook een praktische en overzichtelijke handleiding voor de amateurtuinier die in zijn moestuin biologische, gifvrije groenten wil kweken. Grondig herwerkte editie met de nieuwste wetenschappelijke inzichten in verband met bodemleven, bodemzorg, bemesting en gewasbescherming.

Aantal pagina’s: 700

€ 29,50

 € 43,00

Kippen in de tuin ecologisch & plezierig

Wil je kippen houden op een ecologische en diervriendelijke manier, maar weet je niet precies hoe je dat moet aanpakken? Het nieuwe Velt-boek Kippen in de tuin biedt een antwoord op al je vragen over kippen. Van de keuze van het ras, over de huisvesting, het gedrag, kippen- voeding en de voortplanting, tot bij een lekker eitje: dit boek geeft je uitvoerig, maar helder alle informatie die je nodig hebt om te genieten van een toom vol gezonde kippen.

Aantal pagina’s: 196    € 19,50

 € 24,50

Lekker ecologisch!                         

Of je nu een beginnende kok bent of een ervaren rot in de keuken, in dit boek vind je zowel basisrecepten als tal van bijzondere ideeën.

De recepten gidsen je moeiteloos naar een lekkere ecologische levenswijze tijdens elk eetmoment van de dag, op het ritme van de seizoenen en overwegend, maar niet uitsluitend, vegetarisch geïnspireerd. Ongekende combinaties van geuren, smaken en kleuren zullen je tafelgenoten keer op keer verrassen.

Lekker ecologisch! is meer dan zomaar een kookboek. Tussen de recepten ontdek je heldere informatieve teksten, tientallen eenvoudige ecotips en compacte kaders vol productinformatie en voedingsweetjes. De meeste gerechten zijn eenvoudig te bereiden; sommige zijn wat uitgebreider en feestelijker, maar altijd haalbaar.

Verschil met het vorige boek? Lekker ecologisch! bevat zeker een vierde nieuwe recepten en een schat aan geactualiseerde informatie. De opmaak werd vernieuwd en de inhoud op een meer gebruiksvriendelijke manier geschikt.

Aantal pagina’s: 352

 € 29,50

 € 39,50

 

Lang leve de oogst                                

Een handig doe-boekje vol nuttige informatie en recepten om de oogst te bewaren.

Elk seizoen heeft een eigen aanbod aan verse groente- en fruitsoorten. Wat kun je doen als je er te veel van hebt en je wilt voorkomen dat al dat lekkers op de composthoop terechtkomt?

In dit nieuwe Velt-boekje maak je kennis met de technieken die ervoor zorgen dat je oogst lekker bewaard blijft. Steriliseren, drogen, inkuilen etc. zijn milieuvriendelijke bewaarmethodes om verspilling tegen te gaan. Het resultaat is heerlijk.

Aantal pagina's: 52  

 € 4

 € 5,50

Vier verrassende Velt-boekjes              

Deze vier boekjes laten je kennismaken met de veelzijdigheid van het ecologisch tuinieren. Vier Velt-boekjes (Sierlijk & kruidig, Groenten in potten, Bijzondere groentegids en Mijn eigen kleine moestuin) zitten samen in een handig doosje. Het ideale cadeau!

Aantal pagina's: 168 

 € 12,20

 € 16,50

Bessen uit de tuin                                

De ecologische teelt van kleinfruit
Of je tuin nu groot is of klein, kleinfruit past overal. Bessen uit de tuin, het nieuwste Velt-boek, helpt jou te ontdekken hoe je met klein fruit aan de slag kunt en hoe je dus kleur en smaak naar je tuin brengt. Rode bes, witte bes, framboos, druif, vijg en tal van andere kleinfruitsoorten komen aan bod.

Aantal pagina's: 150  

€ 20

 € 26

Groenten in potten

Zelf lekkere, ecologische groenten kweken is gemakkelijk en het kost je bijna niets! En, het is niet louter weggelegd voor mensen met een grote lap grond. Heb je een kleine stadstuin of zelfs maar een vensterbank of een balkon, dan creëer je met potten en bakken een eigen eetbare minituin. Je start met enkele tweedehandse potten en bakken en na enkele weken kun je al plukken. In Groenten in potten ontdek je hoe je met zo’n pottentuin van start gaat. Dankzij de gedetailleerde info over 36 teelten en de kalender achterin die je toont wanneer je kunt zaaien, planten en oogsten, geniet je straks wellicht ook van kraakverse groenten.

Aantal pagina's: 48 

 € 3,95

 € 5,50

Sierlijk & kruidig                                           

Een boeiende en bloeiende siertuin vol mooie én lekkere planten: met dit nieuwe kleurrijke Velt-boekje krijg je dat zo voor elkaar.

Aantrekkelijke foto's, praktische informatie en kleine keukentips maken je warm om meteen aan de slag te gaan.

Aantal pagina's: 40   

 € 4

€ 5,50

Natuurlijk                                                                              

'Ecotuinieren is gemakkelijk. En voor iedereen'.

Dit is de boodschap van Laurence Machiels in dit toegangkelijk boek dat vooral practisch is opgevat. In tien stappen leer je hoe het kan! Het boek focust vooral op de siertuin, met oog voor allerlei mogelijke situaties. Maar ook de moestuin komt aan bod.

Aantal pagina’s: 174 

 € 14,95

 € 17,95

Bijzondere groentengids                   

Elke groente in deze gids is een bijzonder ingrediënt voor een heerlijke maaltijd. Je vindt er de best gesmaakte bereidingswijzen voor de soms minder bekende biologische groenten in onze streken.

Aantal pagina’s: 48

 € 3,95

 € 5,50

 

Ecologisch tuinieren voor beginners

Ecologisch tuinieren hoeft niet moeilijk te zijn. Wie zich er nog nooit aan waagde, krijgt er met deze uitgave wel zin in. Je maakt snel kennis met de basis van het ecologisch tuinieren. Hoe verzorg je de bodem? Waarom kies je voor vruchtwisseling? En hoe bescherm je je groenten tegen plagen en belagers? Vervolgens krijg je een overzicht van de tuinactiviteiten, van maand tot maand. Je hebt niet veel ruimte of kennis nodig om te beginnen: dit boekje richt zich tot beginners en gaat uit van een kleine tuin. Het beschrijft bovendien eerder gemakkelijke teelten. Maar ook voor wie het groter - of wat moeilijker - ziet, is dit een goede basis voor succes.

Aantal pagina’s: 72

  € 6
€ 10
 

Stappen naar een ecologische tuin

Dit is tegelijk een praktisch en een mooi siertuinboek dat je stap voor stap begeleidt bij de aanleg en het beheer van een ecologische tuin. Als uitgangspunt kiest het boek voor de natuurlijke processen i.p.v. de klassieke tuincultuur.

Aantal pagina’s: 288
 € 31,50  € 38,50
 

Seizoenen op smaak

Met dit boek brengt Velt ingrediënten van elk seizoen eenvoudig en heel lekker op smaak. Zo eet je gezond, milieuvriendelijk en duurzaam. Het bevat recepten van gewone groenten zoals wortelen en courgette, maar dan net iets anders klaargemaakt, of minder bekende groenten als pastinaak en sluimererwt

Aantal pagina’s: 84
   € 8,50  € 12,50
 

Mijn eigen kleine moestuin

Wil je graag tuinieren en genieten van groen uit eigen tuin, maar heb je slechts een klein lapje grond? Dit boekje met vijf pakjes biozaden en een zaaikalender helpen je stap voor stap op weg.

Aantal pagina’s: 32

   € 9,00  € 11,50
 

Groene gids voor kleine kids

De Groene gids voor kleine kids is een fijn cadeautje voor wie een kindje verwacht, of voor wie al kinderen heeft. Onderwerpen als voeding, verzorging, luiers, kledij, babykamer en vrije tijd worden erin belicht.

Aantal pagina’s: 32

   € 3,95  € 5,50
 

De Brooddoos                         

Een boek boordevol inspiratie voor de lunchbox, met tal van recepten van spreads maar ook andere lunchideeën zoals salades, soepen…, zijn er in te vinden. De Brooddoos bevat niet alleen een schat aan recepten, het boek oogt ook nog eens bijzonder mooi.

Aantal pagina’s: 224
   € 24,50  
 

Pim Pompoens kwartetspel

Al spelend leren kinderen groenten kennen (van zaadje tot plant). Een kwartetspel met bijhorende spelregels, receptjes, tips en een groentekalender.

Aantal pagina’s: spel van 36 kaarten, boekje 32 pagina’s
   € 9,00  € 11,50
 

Groenbeheer                           PROMOTIE

Een enorme inspiratiebron voor de vergroening van woon- en werkomgeving. Talrijke voorbeelden geven informatie op maat van o.a. milieuambtenaren, technische- en groendiensten, milieuraadsleden en leefmilieuschepenen

Aantal pagina’s: 575
 

€ 25,00

 

 €55,00

 

 

Biodiversiteit in België            PROMOTIE  

Aan de hand van honderd zorgvuldig gekozen organismen wordt de enorme verscheidenheid van planten en dieren die in België leven in beeld gebracht. Dit boek biedt ook inspiratie om de rijkdom aan dieren en planten in je omgeving te beschermen.

Aantal pagina’s: 189
 

€ 32.95

 

€ 32,95