Velt Leuven

Kalender activiteiten

Kalender activiteiten

Cursus ecologische siertuin (volzet)

Gepost op 14/02/2021 21:09 door Mieke Bex

In een reeks van 7 contactmomenten laat  Lieve Vanduffel - vrijwilliger bij Velt Leuven en gepassioneerd tuinier - je kennismaken met de nieuwe ecologische siertuin.  

Een ecologische tuin respecteert de natuurlijke processen en biedt een antwoord op de klimaatuitdagingen. In zo’n biodiverse tuin kan je genieten met al je zintuigen. Plantenkeuzes worden gemaakt op basis van grondsoort, licht- en waterbehoefte, hun kleur en structuur en tot slot op hun aantrekkelijkheid voor vlinders, bijen en andere insecten. De afweging inheemse versus uitheemse planten wordt gemaakt met oog op klimaatbestendigheid.

Deze cursus bestaat uit twee theoretische lessen op donderdagavond - wegens coronamaatregelen vervangen door een onlineles op 11-2-2021 en op 25-2-2021, twee lessen met praktische demonstratie op zaterdagvoormiddag (20-3-2021 en 24-4-2021), en tot slot drie tuinbezoeken (lentetuin 8-5-2021, zomertuin 13-6-2021 en herfsttuin 2-10-2021), telkens op zaterdagvoormiddag. Voorkennis is niet vereist.  

De lessen gaan door in Kessel-Lo (Jeugherberg De Blauwput en Hal 5); voor de tuinbezoeken (in Hoeleden, Hakendover en Lubbeek) wordt carpooling voorzien.

In deze eerste les maak je kennis met de basisprincipes van een ecologische tuin.
Je leert hoe je biodioverse natuur kan bevorderen.  Er zijn vele mogelijkheden, af te stemmen op jouw tuin en voorkeur o.a. stadstuin of landelijke tuin ,…. m.a.w. welke stijl van (ecologische) tuin past in jouw leven.

Onderwerpen van de volgende lessen: vaste planten en grassen in de zonneborder en prairietuin (les 2),  bloembollen en voorjaarsplanten voor een schaduwrijkere tuin met halfzon (les 3), eenjarige en tweejarige bloemen en vaste planten voor de bloemenakker en bloemenweide (les 4). Lessen 3 en 4 worden afgesloten met een bezoek aan de plaatselijke ecologische bloementuin Fleur Locale.

Rondleiding in permacultuurproject Yggdrasil op 26-9-2020 - geannuleerd

Gepost op 26/08/2020 20:30 door Mieke Bex

Stad Tienen laat geen activiteiten toe met meer dan 10 deelnemers. Yggdrasil heeft daarop besloten alle activiteiten tot eind 2020 te annuleren.

Wordt mogelijk herpland in juni 2021

Voor meer informatie volg de activiteitenkalender.

Medium

Geen berichten gevonden.

Vul alle verplichte velden in