Velt Leuven

Jaarcursus ecologisch tuinieren

Jaarcursus ecologisch tuinieren in de Velt-leerpluktuin bij Hal 5 (Kessel-lo)

Voor iedereen die over één teeltseizoen 'hands-on' de kneepjes van het ecologisch moestuinieren wil leren en hierbij ineens met een mooie oogst naar huis wil gaan.

                         

Onder begeleiding van Jan Vannoppen van Velt ben je vanaf de eerste les bezig op je eigen groentebedden (12 m²), volgens  het Velt-teeltplan en de Velt-kalender. Aan de praktijklessen (om de 2 weken) worden theoriemomenten gekoppeld en geregeld komt een specialist extra uitleg en demonstraties geven (thema’s af te spreken). 
Een ander deel van de tuin wordt stap voor stap omgevormd tot een permacultuurtuin, met extra aandacht voor biodiversiteit en klimaatvriendelijk tuinieren. Hierin maak je kennis met de permacultuurprincipes.
Tussen de lessen onderhoud je je perceel, alleen of met een gezinslid.
Jan is elke woensdagnamiddag in de tuin om raad te geven.

Basiskennis is niet vereist, wel een actief engagement. Er wacht evenwel een beloning: je neemt je oogst mee naar huis.

  

Cursusdata in 2020  (vanaf 16 maart online als gevolg van corona)

Zaterdagen 7 en 21 maart en 4 april: van 13 tot 17 uur.
Woensdagen 15 en 29 april, 13 en 27 mei, 10 en 24 juni, 8 en 22 juli, 5 en 19 augustus, 
Gewijzigde data in september: praktijklessen op 2, 16 en 30 september, 14 en 21 oktober, telkens tussen 16 en 20 uur (theoriemoment rond 19 uur). Voordracht permacultuur op 7 oktober).
 

Locatie

De ‘stadsakker’ naast Hal 5 van de Centrale Werkplaatsen in Kessel-lo, op wandelafstand van het station van Leuven. De theoriemomenten gaan (zeker bij minder goed weer) door in Hal 5.
Op deze akker (zie schema hierboven) wordt al enkele jaren biologisch geteeld. De groentebedden zijn aangelegd, ‘proper’ en voldoende vruchtbaar, want compostrijk. Je kan dus ineens aan de slag.

Prijs

* Het basistarief (€350) dekt de kosten van jouw deelname.
* Met het plustarief (€420) maak je de jaarcursus betaalbaar voor iedereen en kunnen we de tuin mooier maken (randbeplanting, kleinfruit, enz.)

Is dit bedrag voor jou te hoog? Financiële drempels mogen geen reden zijn om niet deel te nemen. Neem contact op leerpluktuin(a)gmail.com zodat we samen een oplossing kunnen uitwerken.

Wat krijg je hiervoor?

De deelnameprijs dekt het gebruik van je perceel voor één jaar, de kosten van de lesgever(s), alle benodigde biozaden en biopootgoed, het bioplantgoed, zaaigrond, eventuele hulpstoffen (organische mest, gesteentemeel,…) en een verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid). Basisgereedschap is ook ter beschikking. Je krijgt een handboek en online cursusinhoud.
Daarnaast mag elke tuinier de oogst van het eigen perceel mee naar huis nemen. Deze oppervlakte en het teeltschema kan 2 personen van groenten voorzien. De waarde wordt geraamd op €450 (tuin 15 m²).

Inschrijven?
Status 2-1-2020: de cursus voor 2020 is volzet.

Interesse om volgend jaar (2021) deel te nemen?
Meld je aan via mail. Je krijgt dan een seintje als de inschrijving start. 


Er zijn ongeveer 20 plaatsen ‘first come - first served’.

Je inschrijving is maar geldig na ontvangst van een voorschot (€150) op rekening  BE60 9730 0890 8270 (BIC ARSPBE22) van Velt Leuven met vermelding van je naam en ‘leerpluktuin’.
De rest van de deelnameprijs betaal je voor de start van de cursus.

In samenwerking met en Thumbnail