Velt Leuven

Jaarcursus ecologisch tuinieren

Jaarcursus ecologisch tuinieren in de Velt-leerpluktuin bij Hal 5 (Kessel-lo)

Mogelijkheid tot kennismaking met het project tijdens een geleide rondleiding op zondag 19 september 2021 om 14, 15 of 16 uur. Inschrijven verplicht - via deze link.

Voor iedereen die over één teeltseizoen 'hands-on' de kneepjes van het ecologisch moestuinieren wil leren en hierbij ineens met een mooie oogst naar huis wil gaan.

                         

Onder begeleiding van Velt-medewerker Jan Vannoppen ben je vanaf de eerste les bezig op je eigen groentebedden (12 m²), volgens  het Velt-teeltplan en de Velt-kalender. Aan deze praktijkles op woensdag (om de 2 weken) wordt telkens een  theoriemoment gekoppeld. 
Een deel van de tuin wordt stap voor stap omgevormd tot een permacultuurtuin, met extra aandacht voor biodiversiteit en klimaatvriendelijk tuinieren. Hierin maak je kennis met de permacultuurprincipes.
Tussen de lessen onderhoud je je perceel, alleen of met een gezinslid.
Jan is ook op de woensdagen dat er geen les gegeven wordt in de tuin om raad te geven.

Basiskennis is niet vereist, wel een actief engagement. 
Er wacht evenwel een beloning: je neemt je oogst mee naar huis.

Locatie

De ‘stadsakker’ naast Hal 5 van de Centrale Werkplaatsen in Kessel-lo, op wandelafstand van het station van Leuven. Bij slecht weer kan het theoriemoment doorgaan in Hal 5. Voordat het beheer in 2020 door Velt vzw overgenomen werd, werd op deze akker al enkele jaren biologisch geteeld. De groentebedden zijn aangelegd, en voldoende vruchtbaar, want compostrijk.
Je kan dus ineens aan de slag.

Cursusdata in 2021 

Je kiest bij inschrijving voor de namiddag- (15-17 uur) of de avondgroep (17-19 uur).
! Zolang de zon voor 19 uur ondergaat (februari/maart) gaat de avondgroep door op zaterdagvoormiddag (10-12 uur). 

Startdag voor beide groepen op zaterdag 6 februari van 13-17 uur.  
Volgende lesdagen: 
Groep 1 op woensdagnamiddag 24 februari, 10 en 24 maart.
Groep 2 op zaterdagvoormiddag 20 februari, 6 en 20 maart.
Verder (beide groepen) op woensdagen 7 en 21 april; 5 en 19 mei; 2, 16 en 30 juni; 14 en 28 juli; 11 en 25 augustus; 8 en 22 september, 13 en 20 oktober 2021


Prijs (2020-2021)

* Het basistarief (€300) dekt de kosten van jouw deelname.
* Met het plustarief (€350) maak je de jaarcursus betaalbaar voor iedereen en kunnen we de tuin mooier maken (randbeplanting, kleinfruit, enz.)

Is dit bedrag voor jou te hoog?
Financiële drempels mogen geen reden zijn om niet deel te nemen. Neem contact op leerpluktuin(a)gmail.com zodat we samen een oplossing kunnen uitwerken.

Wat krijg je hiervoor?

De deelnameprijs dekt het gebruik van je perceel voor één jaar, de kosten van de moestuinbegeleiding (18 lessen), alle benodigde biozaden en biopootgoed, het bioplantgoed, zaaigrond, hulpstoffen (organische mest, gesteentemeel,…), hulpmiddelen (vliesdoek, insectengaas, stokken) en een verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid).
Gereedschap is ook ter beschikking. Je krijgt je eigen handgereedschap, een handboek en online cursusinhoud.

Daarnaast mag elke tuinier de oogst van het eigen perceel mee naar huis nemen. De opbrengst wordt uiteraard mee bepaald door de weersomstandigheden en de tijd die je er zelf aan besteedt. Deze oppervlakte en het teeltschema kan 2 personen van regelmatig van groenten voorzien. 

Inschrijven voor jaarcursus in 2021 of 2022?

In 2021 is de cursus volzet, en loopt weldra op zijn einde. 

Heb je zin om deel te nemen in 2022?  Laat je interesse alvast weten via mail
Geïnteresseerden worden in volgorde van aanmelding eind 2021 contacteerd om zich definitief in te schrijven (voor zover er plaatsen zijn).

Betalingen op rekening  BE60 9730 0890 8270 (BIC ARSPBE22) van Velt Leuven met vermelding van je naam en ‘leerpluktuin’.

In samenwerking met en Thumbnail