Velt Leuven

Jaarcursus ecologisch tuinieren

Jaarcursus ecologisch tuinieren in de Velt-leerpluktuin bij Hal 5 (Kessel-lo)

Voor iedereen die over één teeltseizoen 'hands-on' de kneepjes van het ecologisch moestuinieren wil leren en hierbij ineens met een mooie oogst naar huis wil gaan.

                         

Onder begeleiding van Velt-medewerker Jan Vannoppen ben je vanaf de eerste les bezig op je eigen groentebedden (12 m²), volgens  het Velt-teeltplan en de Velt-kalender. Aan deze praktijkles op woensdag (om de 2 weken) wordt telkens een  theoriemoment gekoppeld. 
Een deel van de tuin wordt stap voor stap omgevormd tot een permacultuurtuin, met extra aandacht voor biodiversiteit en klimaatvriendelijk tuinieren. Hierin maak je kennis met de permacultuurprincipes.
Tussen de lessen onderhoud je je perceel, alleen of met een gezinslid.
Jan is ook op de woensdagen dat er geen les gegeven wordt in de tuin om raad te geven.

Basiskennis is niet vereist, wel een actief engagement. 
Er wacht evenwel een beloning: je neemt je oogst mee naar huis.

Locatie

De ‘stadsakker’ naast Hal 5 van de Centrale Werkplaatsen in Kessel-lo, op wandelafstand van het station van Leuven. Bij slecht weer kan het theoriemoment doorgaan in Hal 5. Voordat het beheer in 2020 door Velt vzw overgenomen werd, werd op deze akker al enkele jaren biologisch geteeld. De groentebedden zijn aangelegd, en voldoende vruchtbaar, want compostrijk.
Je kan dus ineens aan de slag.

Cursusdata in 2021 

In 2020 werd de deelnemersgroep wegens de coronabeperkingen gesplitst; in 2021 zal verder in twee kleinere groepen lesgegeven worden.
Je kiest bij inschrijving voor de namiddag- (15-17 uur) of de avondgroep (17-19 uur).
! Zolang de zon voor 19 uur ondergaat (februari/maart) gaat de avondgroep door op zaterdagvoormiddag (10-12 uur)

Startdag voor beide groepen op zaterdag 6 februari van 13-17 uur.  
Volgende lesdagen: 
Groep 1 op woensdagnamiddag 24 februari, 10 en 24 maart.
Groep 2 op zaterdagvoormiddag 20 februari, 6 en 20 maart.
Verder (beide groepen) op woensdagen 7 en 21 april; 5 en 19 mei; 2, 16 en 30 juni; 14 en 28 juli; 11 en 25 augustus; 8 september, 6 en 20 oktober

T.g.v. coronaregels werd de planning bijgestuurd:
kijk voor juiste dagen op de Velt-activiteitenkalender
(in februari/maart: middaggroep op woensdagen en avondgroep op zaterdagen:
telkens 13.30 - 14.50 uur of 15.00 - 16.20 uur)

Prijs (2020-2021)

* Het basistarief (€300) dekt de kosten van jouw deelname.
* Met het plustarief (€350) maak je de jaarcursus betaalbaar voor iedereen en kunnen we de tuin mooier maken (randbeplanting, kleinfruit, enz.)

Is dit bedrag voor jou te hoog?
Financiële drempels mogen geen reden zijn om niet deel te nemen. Neem contact op leerpluktuin(a)gmail.com zodat we samen een oplossing kunnen uitwerken.

Wat krijg je hiervoor?

De deelnameprijs dekt het gebruik van je perceel voor één jaar, de kosten van de moestuinbegeleiding (18 lessen), alle benodigde biozaden en biopootgoed, het bioplantgoed, zaaigrond, hulpstoffen (organische mest, gesteentemeel,…), hulpmiddelen (vliesdoek, insectengaas, stokken) en een verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid).
Gereedschap is ook ter beschikking. Je krijgt je eigen handgereedschap, een handboek en online cursusinhoud.

Daarnaast mag elke tuinier de oogst van het eigen perceel mee naar huis nemen. De opbrengst wordt uiteraard mee bepaald door de weersomstandigheden en de tijd die je er zelf aan besteedt. Deze oppervlakte en het teeltschema kan 2 personen van regelmatig van groenten voorzien. 

Inschrijven voor jaarcursus in 2021?

Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar (maximaal 24 deelnemers).   De cursus is volzet en ondertussen al enkele maanden bezig.

Heb je zin om deel te nemen in 2022?  Laat het weten via mail.  

Betalingen op rekening  BE60 9730 0890 8270 (BIC ARSPBE22) van Velt Leuven met vermelding van je naam en ‘leerpluktuin’.

In samenwerking met en Thumbnail