Velt Kortrijk-Zwevegem

2020 pesticidevrij

2020 pesticidevrij

Vanuit Velt werd een grootste en gedurfde campagne opgestart: 2020 pesticidenvrij. De campagne wil tegen 2020 alle pesticiden uit de winkelrekken halen, en wil het
ecologische gedachtegoed ook nog breder verspreiden dan de voorbije jaren. Want meer interesse in een ecologische manier van tuinieren en leven betekent ook meer
kansen voor onze natuur en de hele aardbol om zich te herstellen.

Dit jaar willen we de actie 2020 Pesticidenvrij verder in de kijker zetten in Zuid-West-Vlaanderen. Wij sloegen de handen in mekaar met onze twee buur-Velt-afdelingen, namelijk: Wevelgem-Menen en Harelbeke-Kuurne-Waregem. Met ondersteuning van het Stadlandschap Leie en Schelde hebben we samen een mooi programma gepland voor 2018. Het is vooral onze bedoeling om ook de niet-Velters te informeren over de noodzaak om pesticiden aan de kant te laten. Daarom zal er ook samengewerkt worden met de verschillende gemeentelijke overheden rond dit thema.

We nodigen jullie samen met al jullie buren en vrienden uit naar de activiteiten die we onder de vier onderstaande noemers hebben verzameld:

 1. bewustmaking van het probleem
  een ludieke voorstelling over tuinieren zonder pesticiden? Het kan! Steven Vromman (gekend van de 'Low impact man') maakte de voorstelling "De Smoestuinier". De voorstelling speelt 3 keer in onze regio: smoestuinier
     - vrijdag 2 maart in de Unie der Zorgelozen in Kortrijk
     - woensdag 14 maart in het provinciaal domein de Gavers in Harelbeke
     - zaterdag 24 maart in OC De Steiger in Menen

 2. oplossingen bieden
  Er zijn 3 vormingsavonden over hoe je dat nu best aanpakt: 'zonder pesticiden'. Je krijgt er antwoorden op veel gestelde problemen, zoals pesticidenvrij tuinieren, verhardingen, een gezond gazon, leer de mooiste (on)kruiden kennen, enz. De vormingsavonden worden gegeven door ervaren Velt-lesgevers op:
     - vrijdag 20 april in het provinciaal domein de Gavers in Harelbeke over het thema 'pesticidenvrij tuinieren'
     - donderdag 26 april in het gemeentepunt in Zwevegem over het thema 'gezond gazon'
     - maandag 7 mei in het NEC De Rand van het provinciaal domein Bergelen in Wevelgem over het thema 'sierlijk en kruidig - genieten van (on)kruiden'

 3. praktijk voorbeelden
  Tijdens het ecotuinweekend van 2 en 3 juni zijn er in onze regio 8 ecologisch beheerde tuinen die opgesteld worden voor het publiek.

 4. afsluitmoment
  Als afsluiter organiseren we 1 prachtig moment tijdens autoloze zondag op 16 september.

campagnebeeld

Je vindt de info ook op: www.stadlandschapleieschelde.be/2020pesticidevrijWat kan jij doen om deze actie mee te ondersteunen?

2020pesticidenvrij is een campagne van ons allemaal. Om extra budget te krijgen om al deze acties te helpen realiseren kan je een tuinbordje aankopen. Dit bordje zet jouw tuin in de kijker en helpt anderen ook te kiezen voor een ecologische aanpak. Het tuinbordje is verkrijgbaar op ons secretariaat (Mike Vandenbroucke, Stedestraat 17 in Zwevegem) voor de prijs van €9,50.
Als afdeling doen wij er nog een schepje bovenop: vanuit onze afdelingskas schenken wij aan Velt bijkomend €5 voor elk bordje dat onze leden aankopen. Zo kunnen we nog extra financieel bijdragen om de campagne te ondersteunen.

tuinbordje