Velt Kortrijk-Zwevegem

ledenfeest 2015

ledenfeest 2015

verslag van Eddy Pappyn 7/11/2015

Het was eventjes wachten op de vereniging van de machten want de financiële macht liet op zich wachten en zonder konden we niet. Maar alles kwam goed en busgewijs bolden we met 41 éénheden (chauffeur inbegrepen) naar Oedelem toe, naar het hol van Pluto. Of neen, “De Hogen Akker”, zo noemt de bioboerderij van Rolle.

ledenfeest2015hogeakker Het voorbereidend woordje kregen we op het serre-graspleintje. Daar werden de pionierstijd en de evolutie van het bedrijf geschetst waarna we eerst het buitendomein gingen verkennen. Het was natuurlijk een beetje laat op het jaar, vol stond het niet meer maar we konden toch nog mooie boerenkool en prei bewonderen. Deze laatste had voor het eerste jaar toch wat last van roest waar vele telers de laatste tijd over klagen. Het is een prei, verleden jaar geselecteerd uit verschillende soorten, door bioboerderij de “Akelei”.

We hebben er weliswaar niet van geproefd maar de grond zag er lekker uit. Oorspronkelijk zand, op peil gebracht met stalmest, bentoniet, compost en witte klaver, verder niets.

Verder 1700 meter aan hagen, ten dienste van de nuttige insecten maar de hel voor de snoeiers (veel meidoorn). Een stuk grond zal ook speciaal worden aangelegd voor bijtjes en aanverwante.

In het voorjaar wordt geteeld in de serre, dan komt die op groenbemester na leeg te staan ten voordele van de buitenkweek, later wordt teruggekeerd onder het glazen dak. Daar treffen we nu dus het meeste aan, waaronder een zeer groot aanbod van “sla mixte”. Rolle neemt ook van een heel aantal soorten zelf zaad af. Daartoe zet hij paaltjes bij de mooiste planten om ze na het seizoen op een andere plaats te laten doorschieten. Bedoeling is dat de planten zich steeds beter aanpassen aan de eigen bodem. Ook enkele oersoorten voelen zich er in hun sas zoals een bepaalde selder (pluk) die ongelooflijk weelderig stond en zeer wintervast is, idem dito voor een spinazie die heel de winter oogstbaar is. Al deze groenten worden dagelijks oogstvers in de goedgevulde winkel aangeboden alwaar we getrakteerd worden op een lekker biobiertje.  Medium

Was het nu door het zien van de lekkere groenten of door dat biertje, ik laat het in het midden, maar tijdens onze tocht naar “de vorte bossen” zat de stemming er al goed in.

Dat verbeterde nog bij aankomst waar koeken en taart ons wachtten.

Volgens Eddy L. was vorte een verbastering van voorste maar in dat vort verzonken we bij de invallende duisternis toch af en toe. De omstandigheden zorgden wel voor het nodige avontuur, ambiance en het opzoeken van elkaars gezelschap. We ontwaarden toch nog mooie stukjes natuur in een sfeer van elfen en trollen ( ik heb het niet over het gezelschap).

Na wisselen van schoenen, we wilden geen ambras met de chauffeur,gevuld met extra zuurstof, zochten we “De Radio” op, waar we in een gezellig kader met een goede bediening konden genieten van een lekker maal en dito drank.

Een mooie dag met dank aan Mike en Katrien, Rolle en de taartenbakkers.

ledenfeest2015velt  ledenfeest2015nov