Velt Kortrijk-Zwevegem

gezinsfietstocht

gezinsfietstocht 2015

uitstap van 24 augustus 2015

verslag van Eddy Pappyn

27 dappere fietsridders en fietsjonkvrouwen meldden zich aan op domein de Ghellinck te Elsegem. We liepen er recht in de armen van 2 gedreven dames die ons wegwijs maakten in de geschiedenis van het domein en het adellijk geslacht "de Ghellinck d'Elseghem Vaernewyck".

 kasteel de Ghellinck d’Elseghem Vaernewyck

Het in het water staande kasteel is vernietigd door brand. De orangerie/bibliotheek heeft veel oorlogsschade ondervonden. De unieke boekenverzameling van de heer Amoury de Ghellinck maakt vele omzwervingen. Na de restauratie van eers,t de stallingen en later de bibliotheek wordt de verzameling zo veel als mogelijk terug samengesteld. Ook de conferentiezaal onder de balken mogen we bewonderen en we zijn getuigen van een uniek uitzicht van op het dak over het domein en zijn omgeving. 

uitstap Velt aug 2015

Na de culturele bijspijkering jeuken onze benen naar het stalen ros. Van sommigen van ons danst het achterwiel de lambada of geeft een riedeltje ten beste maar geen nood, langs de wondermooie Schelde in de blakende zon fietsen we naar onze volgende stopplaats: het Voldersveld uit 1586, waar we van onze picknick genieten bij een goed glas. Dora en Georges geven ons uitleg over de historische hoeve. Zo is de vloer ooit opgehoogd om grootmoeder een uitzicht door het venster te geven.

We hadden wel een eindje langer kunnen blijven maar we sporen verder. We trekken letterlijk met ons treintje over den ouden ijzeren weg, over de Koppenbert (of was het er langs?), langs een spoorweghuisje met zijn sterke fundamenten en muren en door een prachtig landschap naar Oudenaarde. Daar komen we aan met de Edelare in zicht (en daar zit hij goed). We passeren het natuurdomein(tje): 't Spei en botsen terug op de rechteroever van de Schelde, in de stad Pamele, gesticht rond 1100, jawel, door de heer van Pamele. Enkele prestigieuze gebouwen op een kluitje zijn daar nog getuigen van zoals de Abdij Maagdendale van de Cisticienze(-renessen), vlak naast het Zwartezuster-klooster van de Benidiktenessen (tsja), dit onder de schaduw van de kerk van Pamele.

kerk van Pamele  Zwartezuster-klooster van de Benidiktenessen

Over de ophaalbrug wagen we ons in het Oudenaardse deel en duiken het Begijnhof binnen, gesticht in 1449 en prachtig gerestaureerd. Het laatste begijntje is er gestorven in 1960. Niemand van onze groep voelt zich geroepen dit comtemplatieve leven terug tot leven te brengen.

Dan maar naar het Liedtspark met kasteel, tuin en het grote complex aan volkstuintjes. Over Charles Liedts, bouwer van het kasteel, komen we bij Amedée, zijn zoon, die kinderloos het kasteel, park en tuintjes aan de stad schenkt en bij testament stelt dat alles zo moet blijven. Zo is waardevolle stadsgrond nog steeds aan lucratief groen gewijd.

tuin  tuin 2  bloem groot als hand

Ver is het niet naar de markt waar enkele woordjes uitleg volgen over markante gebouwen, zoals het stadhuis/belfort, de Sint-Walburgakerk, de Vleeshalle/tekenacademie, de Boudewijntoren, het huis van Margaretha van Parma, de refuge van de Priorij van Elsegem, het oude O.L.V. hospitaal en het Bisschopskwartier.

g  gg  gggggggg

gggg  ggg

Direct achter de kerk komen we reeds in de natuur terecht en rijden uiteindelijk langs de Donk naar Taverne den Dronk alwaar we moeten verhuizen van terras naar klimzaal wegens beginnende regen. Deze houdt op als we terug op ons ros springen, louter uit schrik voor het karma van Annie. Bij deze wordt zij geëngageerd voor de volgende activiteiten waarbij James wordt gevorderd voor het onderhouden en bevruchten van haar karma. 

Scheldemeersen

Langs charmante paadjes met zicht op de Scheldemeersen komen we terug aan de oevers van de Schelde. We wijken nog efkes af tijdens onze eindspurt om de abdij van Beaulieu te bezoeken (niets te maken met de tapijtenboer) en komen weldaan terug aan op de Ghellinck. We bedanken onze benenwagen met een klopje op zijn flank en tevens onze pannenkoekenzwaaiers Eric en Martin.

groepsfoto

ps: de foto's van de dag zelf zijn aangevuld met foto's die Eddy reeds eerder had genomen