Velt Kortrijk-Zwevegem

kruidenkwekerij

kruidenkwekerij

Bezoek aan kruidenkwekerij Claus op zaterdag 28 maart

Het weer was niet zo denderend maar toch kwamen een 50-tal personen opdagen. En gelijk hadden ze. Kruidenkwekerij Claus is een familiebedrijf van de 3de generatie, 30 jaar geleden begonnen, nu met bijna 300 soorten kruiden op 2,5ha. In 2008 wonnen zij de prijs voor het mooist omkaderd bedrijf. Na de verwelkoming trokken we eerst naar buiten om de regen te slim af te zijn. In een border met compartimenten gevormd door haagjes konden we reeds verschillende kruiden bewonderen zoals:

kruidenwekerij2015

kruidenwekerij 2015

Vervolgens verkenden we de tuin met vijver, een appelaar met maretak (wegens de kalkrijke bodem) en de glooiende omgeving van de Vlaamse Ardennen met het Kordaalbos op de achtergrond. Heel mooi maar toch waren we blij de warme serre te mogen induiken waar we ons rond een kruidentafel schaarden en uitleg kregen over de volgende planten: 

In de mooie Orangerie wachte ons een lekkere afsluiter in de vorm van thee, taart en ananas, waarvan hier de recepten volgen. dessert 

 

Thee/infuus van tijm en appel

De thee/infuus van appel en tijm wordt apart gemaakt en daarna samengevoegd. 

Thee/infuus van appel

Nodig:n3 appels, kokend water, rietsuiker, citroen.

Bereiding:  snij de appelen in stukken met schil eraan, giet er kokend water over tot ze onderstaan. Laat trekken gedurende een 15 tal minuten. Zet op een laag vuurtje als je warme thee wilt maken ( niet koken). Zeef de thee en smaak af met rietsuiker en citroen naar eigen smaak.

Thee/infuus van gewone tijm (Thymus vulgaris)

Nodig: 1 l water, 1 handvol takjes tijm, 1 soeplepel rietsuiker en citroensap van ¼ citroen

Bereiding: doe de zuivere takjes tijm in de theepot/of andere pot en overgiet ze met het kokende water. Laat max. 4 à 5 minuten trekken met gesloten deksel ( anders wordt de thee bitter). Citroensap en suiker toevoegen. Dit kan naar eigen smaak aangepast worden = meer of minder zoetstof, meer of minder citroensap.
Zeven en serveren met een partje citroen en een takje tijm.

 

Appeltaart met citroentijm/Thymus x citriodorus

Nodig:

Bereiding:

Doe intussen de ingrediënten voor de afwerking in een kom. Meng krachtig  met de kloppers van de mixer tot er een luchtige en homogene massa ontstaat.

Giet het mengsel over de half gebakken taart.

Bak nogmaals 20 tot 25 min.

Haal de taart uit de vorm, werk af met bloemsuiker.

Serveer de taart lauw.           

SMAKELIJK!

verslag van Eddy Pappyn, met dank aan Myriam voor haar nota's