Velt Kortrijk-Zwevegem

lentedoedag

lentedoedag

Lente Doe Dag          25 april 2015

 

De oven in het ovenbuur was reeds warm gestookt, de lentekoeken klaar toen de eerste gasten (ouders en vooral ook kinderen) toe druppelden.

Eerst sprongen de geefplanten en geefgerief in het oog op ons ‘geefplein’, velen wilden de lonkende zetel eens uitproberen, hij was dan ook vlug “verkocht”. Er was dan ook voor elk wat wils, tot waterkefir toe.

Een enthoesiaste Gerrit warmde de vrouwenharten op door hen op te leiden in de edele kunst van het bloemschikken, zie maar eens naar de foto. bloemschikken

Had je een mooie tas nodig om schatten mee naar huis te nemen, geen nood, je kon er ééntje ter plaatse in elkaar knutselen.

Voor de kunstenaars onder het jonge publiek waren een paar banners ter beschikking om hun schilderlusten bot te vieren en hoewel de wind wel eens hinderlijk wilde meespelen versaagden de dappere artiesten niet.

Ja, op deze creatieve dag borrelden de levenslusten op en dan wordt je al eens bevangen om uw memoires te schrijven, niet zo maar op ordinair papier maar op heus hoogstaand en ter plaatse handgeschept papier.

Van al die activiteiten zou je zowaar een stevig hongertje opbouwen, maarre, niets voor niets, eerst de handen uit de mouwen steken.

Moet je horen, gekiemde zaden zijn zeer gezond. Het is dan ook wiedes kiembakjes samen te knutselen. Jongens maar ook meisjes namen, misschien voor het eerst, onder deskundige leiding een boormachine ter hand. En dan kweken maar die zaden, handleiding zie hierondertimmeren

In het bakhuis gonsde het tevens van de activiteit waar bakvirtuozen het jonge volkje leerden hun eigen broodje te kneden. Zien ze er niet lekker uit, je kan ze bijna van de foto ruiken. brood bakken

Wilde je smullen zonder je moe te maken (tenminste niet de bezoekers), dan kon je genieten van de lentekoeken en de aardappelwafeltjes en dat alles onder de geïnspireerde begeleiding van Lieve en enkele muzikanten van ’t Heksenbroed.

Komt daarbij dat het maar niet wou regenen, we moesten ons wel bevochtigen in de bar, willen of niet.

Aan alle mooie dingen komt een eind, dus ook aan deze dag. De bezoekers trokken tevreden (allee, dat denken we toch) naar huis.

Na wat opkuis- en afbraakwerk konden de medewerkers nog nagenieten van het Ranke gerstenat en een overheerlijke pizza met liefde en geduld bereid en vakkundig gebakken in het ovenbuur.

 

Voor de kiemfanaten :

In de bolletjes : 1 à 2,5 koffielepels zaden

De bakjes onder de bolletjes (groot genoeg om deze onder te dompelen) vullen met water, de bolletjes er ’s avonds laten inzakken. ’s Anderendaags ’s morgens het water weggieten, de bolletjes eens uitspoelen en ophangen boven de bakjes.

Van dan af 2 à 3 maal per dag onder de kraan eens kort doorspoelen. De kiemen zijn het lekkerst in jonge toestand (kiem van 1 cm of zelfs minder).

Veel zaden komen in aanmerking, zoek uw favorieten : soja, linzen, radijs, alfalfa, prei, …

 

Als toetje het recept voor aardappelwafeltjes :

ingredienten:

bereiding:

We schillen de aardappelen en koken ze gaar. Daarna worden ze fijn gemaakt. We voegen nu de margarine, de kristalsuiker, de vanillesuiker en de eieren aan de puree toe. We mengen dit tot een geheel. Nu wordt ook de bloem gelijkmatig toegevoegd. We roeren dit mengsel tot we een homogeen deeg verkrijgen. Het deeg kan nu rusten: 2 u op een koele plaats. We bakken de wafels in een heet wafelijzer.

tip: de wafels smaken beter indien ze wat rusttijd gehad hebben. De smaak is dan homogeen en heel lekker.

Vandaag bakken = morgen eten!