Velt Kortrijk-Zwevegem

fruitbomen snoeien

Fruitbomen snoeien

Velt-lesactiviteit van 15 maart 2015

Het weer was heel wat minder warm dan de voorbije dagen en toch kwamen een 50-tigtal dappere snoeifanaten opdagen. Niets moet namelijk meer opgerakeld worden dan snoeikronkels. Vandaag lijkt het duidelijk en klaar, morgen maken de takken in ons hoofd er weer een verdacht bosje van.

Maar dat is buiten Wouter Demey gerekend die licht en lucht tussen de takken en in ons hoofd laat schijnen. snoeiles maart2015

We schieten uit de startblokken met een nieuw te planten laagstammetje. De sterkste gesteltakken zo veel mogelijk in de verschillende windrichtingen en zo dicht mogelijk bij de 45° is de boodschap. Er valt nog veel meer over te vertellen maar het is niet mijn roeping om snoeihard een boek te gaan schrijven.

Dan maar naar een boompje dat nog niet weet of het zich moet outen als laag- of hoogstam. Het hoeft psychologisch niet te veel in nesten te zitten want het scoort goed op vlak van vormsnoei, naar buiten toe op een uitstaand oog. Dank aan zijn therapeut Martin.

Op naar de hoogstam en dan zien we dat de wereld niet perfect is, zijn we efkes gelukkig dat het niet alleen bij ons is. We leren dat we fruitkwekers moeten worden en geen scheutproducenten. Wat kunnen we er aan doen in de winter en, driewerf hoera, er is ook nog een zomer waar we definitief met die “waterscheuten” kunnen afrekenen tenzij we ze willen rehabiliteren als vruchtdragers.

We besluiten met een rijtje laagstammetjes waar licht wordt ingebracht en het verschil tussen appel en peer ineens een evidentie wordt. Dit alles op een heldere en logische wijze.

Op vraag passeren leibomen en bessenstruiken eveneens de revue hoewel over die eerste een boek kan gevuld worden.

Nu hebben we het voor eens en altijd gesnapt, euh, dat denken we toch. En wordt het in ons arme hoofd dan toch weer een soep, dan is iedereen het er over eens dat onze snoeimessias Wouter nog eens zal verrijzen, misschien eens in de zomer, beter voor ons voeten.

verslag van Eddy Pappyn