Velt Kortrijk-Zwevegem

ledenfeest 2014

ledenfeest 2014

Ons VELT-ledenfeest van 22 november 2014

Hoeve Roden Duifhuize in Sint-Denijs was de plaats van afspraak.  Een mooie historische hoeve, geklasseerd als dorpsgezicht en historisch monument,  die in al zijn glorie gerestaureerd wordt. Ook een idyllische plek in de Scheldevallei. We werden verwelkomd door Johan en Mia Vanhemmens-Spincemaille en dochter Flore.

Johan en Mia kochten de boerderij met landerijen enkele jaren terug en willen er nu weer een echte levende boerderij van maken waar de boer zo dicht mogelijk bij de consument staat. Leven is er nu al: in de nieuwe stal worden al eigen mestrunderen gekweekt, zij het nog niet bio maar wel zo natuurlijk mogelijk, het vlees gaat er rechtstreeks naar de consument; klanten kunnen er ook steeds terecht voor aardappelen. Johan en Flore leidden ons rond en vertelden hoe de boerderij binnenkort nog beter zal gerund worden: er komt een slachterij en winkel op de hoeve zelf; er worden ook een paar vakantiewoningen ingericht; een klein museum over de geschiedenis van hoeve Roden Duifhuize krijgt zijn plaats in het gerestaureerde ‘knechtenverblijf’; de duiventoren is al volledig gerestaureerd en de grote schuur wordt straks omgebouwd tot een polyvalente zaal.

Ook de omgeving wordt volledig heringericht: een nieuwe hoogstamboomgaard, een groentetuin, gemengde hagen en enkele bomen; misschien en hopelijk wordt het ovenbuur ooit heropgebouwd; de oude omwalling is al uitgegraven; er zijn ook plannen om de Moenseweg (voetweg nr. 79) in alle ere te herstellen.

Op het einde van de rondleiding stond Mia klaar met koffie en heerlijke soep.

We maakten een zonnige wandeling door de velden langs nog meer boerderijen waar lokaal kan gekocht of geconsumeerd worden: de edelherten van de Bouveriehoeve staarden ons schuw aan; de IJshoeve, waar je ’s zomers rustig kan vertoeven op het erf; én de Paardenmelkerij in de Streyestraat, waar we geen paardemelkje dronken maar een zoet binnenlopende Wortegemsen.

Na de wandeling trokken we richting het alom gekende boerderijtje van Mike en Katrien in de Stedestraat. Lekker warm rond de houtkachel, dicht bij elkaar aan tafel, kletsend over koetjes en kalfjes, … Tot Pol Ranson een reuzengrote paella-pan binnenbracht, gevuld met echte Spaanse paella klaargemaakt door Pol zijn vrouw Maria. Heerlijk, we waanden ons bijna aan de Spaanse costa’s.

Voldaan na een deugddoende VELT-dag kon iedereen thuis onder de wol gaan kruipen voor een kort VELT-winterslaapje na weer eens een actief VELT-jaar.