Velt Kortrijk-Zwevegem

goûter-au-jardin

Op de fiets naar Goûter-au-Jardin

Velt Zwevegem/Kortrijk op de fiets naar Goûter-au-Jardin te Moeskroen op de fiets naar Goûter-au-Jardin

Met een flinke groep trapten we, zoveel mogelijk via verkeersluwe en trage wegen, naar het centrum van Moeskroen. Het jaarlijks terugkerend evenement bij onze Waalse buurstad biedt het publiek de kans om kennis te maken met diverse vormen van samentuinen. Dit jaar openden niet minder dan 14 tuinen hun deuren, en overal wordt er op een ecologische manier gewerkt, dus zonder pesticiden of chemische meststoffen. 

Af en toe tegen wind, en niet te geloven steeds weer bergop, maar we kwamen er. Moeskroen ligt duidelijk heel wat hoger dan Kortrijk. Op deze vierde zondag van augustus schoven de wolken even voor een dagje open, en het werd een perfecte fietsdag met een warm zonnetje.
Mooie herinneringen hebben we bij de tuin L’Gardin du val (l’gardin is het lokale patois voor jardin of tuin). Op dit terrein van de socialistische mutualiteit tuinieren een 10-tal vrijwilligers op individuele perceeltjes en onderhouden samen de kippenren, de fruittuin, de compost en een beperkte samentuin. Ook volgden twee tuinders een imkercursus en staan er nu al meerdere bijenkasten. Maandelijks houden de gebruikers een formele groepsvergadering rond afspraken en uitwerken van nieuwe plannen. Ook de samentuin van de compostmeesters in het Parc Lenoir was een verademing, een lust voor het oog, evenals de moestuin van de kinderboerderij La Prairie. Maar het zou zonde zijn de andere tuinen te vergeten, elke tuin had wel iets eigens of specifieks; in elke tuin waren hapjes of drankjes voorzien, bereid door de mensen ter plekke met ingrediënten uit de tuin. We konden ook meerdere composttoiletten uitproberen, een interessante vinding voor plaatsen waar geen wateraanvoer of rioolafvoer is, en meteen ook zeer ecologisch.
Een gezellige ‘Veltfamilie-uitstap’, sportief en ook nog leerrijk. En onze oudste fietsers zijn de kaap van 80 al voorbij, een prachtige prestatie, en dat zonder batterij!

op de fiets naar Goûter-au-Jardin

op de fiets naar Goûter-au-Jardin