Velt Fruitgroep Wevelgem Menen

Mahieupeer

Mahieupeer

Een bijzondere, zeldzame peer. Een zeer statige 100-jarige perenboom.
De laatste van zijn soort, uit de tijd dat de vruchten gebruikt werden voor het vervaardigen van de Sint-Corneliustaarten.

En we hebben uw hulp nodig.

De huidige standplaats van de laatste Mahieupeer krijgt een nieuwe bestemming. Hierdoor dient de boom verplant te worden naar boomgaard Bergelen in Provinciedomein Bergelen.
Om deze verhuis te financieren zoeken we 3500-5000 euro om dit bijzonder mooie project tot een goed einde te brengen.
Daarom hebben we uw hulp nodig.

Wil je er alles over weten?

Bij deze een link naar de infobrochure die gaandeweg opgesteld wordt.

Interessante info

Daarnaast zijn er reeds een aantal leuke zaken verschenen omtrent de Mahieupeer
't Aaltje nr 201 jaargang 34:
Een bijzonder fijn artikel. Klik hier voor het artikel. Het artikel dateert van begin november 2017. Op het moment van het interview waren we nog enthousiast over het halen van de subsidie via Ergoef Zuidwest.

Erfgoedfabriek op zaterdag 11 november 2017
FABRIEK/021: Mahieupeer 2.0 - Over een boom, peren en Sint-Corneliustaarten - 21:00
In Wevelgem staat een meer dan 100 jaar oude perenboom - drager van de mahieuperen. Een perenras met oorsprong in Aalbeke dat vanouds gebruikt werd bij het vervaardigen van de Sint-Corneliustaarten. Bijzonder is dat er slechts één standplaats van dit perenras meer bekend is. VELT Wevelgem-Menen zet een actie op om de boom, zijn geschiedenis en de Sint-Corneliustaarten te bewaren. Een bijzonder (lekker) erfgoedproject! (VELT Wevelgem-Menen)

Radio 2 bericht in ochtendnieuws
Het project omtrent de Mahieupeer werd een onderdeel van het nieuwsbericht op Radio 2 op dinsdag 14 november 2017. Je kan hier het fragment uit het nieuws horen. Ben je benieuwd naar het volledige interview dank je het hier helemaal horen.

Internationale Pyrus Project
Toen we Tammo Katuin van de Noordelijke Pomologische Vereniging (NPV) op de hoogte brachten van ons fijne project was hij uitermate tevreden en trots. We zullen alvast enthout van de Mahieupeer bezorgen om op die manier ons steentje bij te dragen aan het 'Internationale Stoofperenproject'

Dankjewel

We danken de partners binnen dit meer dan fijne project.

JIJ
Wij zetten vanuit Velt Wevelgem Menen alvast ons beste beentje voor. Ben jij bereid ons te ondersteunen in dit mooie project? Dit kan door uw bijdrage te storten. Alvast bedankt.

Wibilinga, een boeiende partner in het vele opzoekingswerk dat reeds verricht werd en nog verricht zal worden.


Stadlandschap Leie en Schelde is een partner die zeer nabij ondersteunt. Zo maakten zij het mogelijk dat de boomgaard in Provinciedomein Bergelen de nieuwe thuishaven kan worden voor de Mahieupeer.

Erfgoed zuidwest gaf ons de kans om een subsidiedossier in te dienen. Het project kreeg weliswaar geen financiële ondersteuning maar vanuit de erfgoedcel voorziet men hulp in de communicatie en advies bij het uitlichten en levendig houden van de vele tradities rond de mahieuperenboom.

De groendienst van Provinciedomein Bergelen zal instaan voor de nodige nazorg na het verplanten van de Mahieupeer.