Velt Eindhoven

Excursie Fruitz for Life in Zeeland (NB) bij Sjef van Dongen 20 juni 2020

Excursie op 20 juni bij Sjef van Dongen

De eerste activiteit na de corona uitbraak; met gepaste afstand en een groep van 15 enthousiaste Velters; een bezoek aan een eetbaar landschap. Je kunt je er allerlei voorstellingen van maken, maar de grote diversiteit en overvloed bij Fruitz for Life in Zeeland (NB) is zeker een verrassing. Sjef van Dongen geeft ons een rondleiding over de 1 ha grond waar hij samen met zijn vrouw Wilma en kinderen woont en werkt. Naast het kweken van groenten, noten, kruiden en fruit adviseert Sjef ook anderen over het duurzaam aanleggen van eetbare landschappen zoals voedselbossen en agroforestry-systemen.

Na een succesvolle maar ook stressvolle carrière in het bedrijfsleven, maakte hij, doordat zijn lichaam niet meer meewerkte, pas op de plaats en is hij begonnen met het kweken van al zijn eigen eten; met het idee; als ik weet wat ik eet, en als ik gezond eet, dan is dat het beste voor mijn lichaam.

Tijdens de rondleiding zien we allerlei slimme combinaties van eetbare planten. Alle planten hebben een functie; niet alleen het produceren van voedsel maar ook het ophalen van voedingsstoffen uit de diepere bodemlagen (specifieke planten die dit doen, bv smeerwortel, brandnetel en bomen); het aantrekken van bijen (bloemen) , het weren van schimmels (ui-achtigen) en het binden van stikstof zijn functies. Slim gecombineerd kunnen planten en bomen functioneren als een zichzelf versterkend systeem, met minder (tot geen) onderhoud dan bijvoorbeeld een moestuin. Een belangrijk aspect hierbij is ook het bedekt houden van de bodem, door het zg mulchen; het aanbrengen van een laag organisch materiaal zoals stro, hooi, bladeren op onbedekte bodem. Dit zorgt voor minder verdroging, minder onkruid, voeding voor de bodem en is prettig voor het bodemleven.

Enkele planten en bodem die we zien; een goedgevulde kas met abrikozen, tomaten, druiven; grote courgettes, een ‘dome’ met planten en kuikens onderin; veel kersenbomen vol kersen, een voedselbosje, honingbessen, eetbare roze melde, tayberries en nog veel meer. Er worden veel vragen gesteld en iedereen gaat naar huis met meerdere ideeën voor thuis. Als je het ook eens wil zien; Sjef geeft vaker rondleidingen. Kijk op www.fruitzforlife.nl