Velt Eindhoven

Klimaatverandering in de tuin 11 februari 2020

Klimaatverandering in de tuin 11 februari 2020

Dinsdagavond 11 februari waren er veel mensen geïnteresseerd in de lezing van Nico van Aarle, over klimaatverandering in de tuin. We waren met net iets meer dan 20 man, heel fijn!

Na een korte introductie over klimaatverandering en wat dat gaat betekenen (kort gezegd; meer hevige regenval en meer droge perioden) zoomde Nico in op de bodem. Een gezonde bodem kan fungeren als een spons; water opnemen en vasthouden bij hevige regenval en weer afgeven als nodig in drogere perioden. Hoe je zo’n gezonde bodem krijgt? Vooral het opbouwen van de bodem met behulp van veel organisch materiaal (tip 1), dus compost, mest, blad, stro, hooi, gras, keukenafval. Nico zelf gooit het keukenafval zo in zijn moestuin, zonder de tussenstap van een composthoop. Natuurlijk geen gekookte resten maar wel schillen, eierschalen, koffiedik en zo meer.

Een gezonde bodem bevat ook veel schimmels, de boodschappers die berichten, en voeding tussen verschillende bomen en planten overbrengen. Schimmels en ander bodemleven houden er niet van, als ze opeens bloot worden gesteld aan daglicht. Dus niet spitten is belangrijk (tip 2), bodem losmaken is uiteraard geen probleem, maar 2 spaden diep spitten; liever niet. Regenwormen zijn je beste vrienden! Door daarnaast de bodem constant bedekt te houden (tip 3), vooral in de winter, door een laagje organisch materiaal, verzorg je ook het bodemleven, ga je uitdroging tegen, ga je onkruid tegen en voedt je de bodem. Ideaal dus; dat mulchen, een werkwijze die komt vanuit de permacultuur.

Naast zorg voor de bodem zijn er andere manieren om je tuin weerbaarder te maken tegen de extremen van klimaatverandering. Bijvoorbeeld geen tegels maar grind, gras of halfverharding waartussen het water kan wegzakken, het opvangen van regenwater, een vijver voor meer biodiversiteit, nestelgelegenheid voor insecten, vogels en andere beesten. Veel zaken die Velters ongetwijfeld van nature al doen, maar wellicht kun je hier en daar je tuin nog wat aanpassen om hem meer toekomst bestendig te maken. De presentatie van Nico volgt nog hier op de website.