Velt Eindhoven

Excursie tuinen Velt Gemert 11 mei 2019

Excursie tuinen Velt Gemert 11 mei 2019

Zaterdag 11 mei bezoeken we met een groep van 15 personen van Velt Eindhoven de tuinen van Velt-Gemert. We worden hartelijk ontvangen door kruidenvrouw Saskia, met koffie, thee en koek. We beginnen met een korte uitleg over de tuinen. Deze bestaan bijna 30 jaar en zijn opgebouwd door vrijwilligers. Elke dinsdag en zaterdag wordt er gewerkt door vrijwilligers; daarnaast is er een actieve groep kruidenvrouwen die workshops geven over medicinale kruiden. Er worden zalven, shampoo’s etc gemaakt. Alle kruiden komen uiteraard uit de tuin zelf. Deze groep heeft zelfs een boek geschreven over de medicinale werking van een groot aantal kruiden.

Na de uitleg gaan we naar buiten en lopen we via de waterbron, naar de boomgaard. Er is ook een natuurlijke poel, een wijngaard (druiven voor witte wijn), een groententuin met veel een- en meerjarige groenten en kruiden. Later bezoeken we de schooltuin en een bos waar de bomen die de gemeente niet kon plaatsen, tijdelijk werden geplaatst. Tijdelijk werd permanent, en dan heb je een bos. We eindigen in de voorlichtingstuin, een mooie kleinschalige tuin opgedeeld in vakken. In elk vak staat een ander kruid; je vind hier medicinale en keukenkruiden.

Daarna is er nog gelegenheid voor de laatste vragen, nog een laatste kopje koffie of thee en het aanschaffen van de zelfgemaakte producten uit de tuin. Al met al een mooie ochtend op een mooie plek! De tuinen zijn openbaar dus als je de dag gemist hebt, een bezoekje is de moeite waard.