Velt Eindhoven

Wormenbak maken, 22 maart 2019

Wormenbak maken, 22 maart 2019

Vrijdagavond 22 maart was het wormenbak maken bij Velt! Een populaire activiteit die met 20 man/vrouw snel volgeboekt was.

Angelique Martis, Velt lesgeefster uit Amsterdam, begon met de theorie. Belangrijk en interessant. Goed om te weten waar je aan begint, met zo’n wormenbak; en welke wormen je hiervoor eigenlijk het beste kunt gebruiken. Wat Angelique ook vertelde, wormen in een normale wormenbak, kunnen eigenlijk helemaal niet zoveel fruit- en tuin’afval’ wegwerken. Maar de ‘vermi compost’ die ze dan produceren, is wel superkrachtig en hiervan hoef je dan ook maar weinig te gebruiken. Je kunt het voor veel dingen gebruiken, bijvoorbeeld een theelepeltje voor je kamerplanten, compost voor de moestuin of als activator voor op je composthoop. Het kan allemaal.

Soms moet je bijsturen, bijvoorbeeld als de bak te droog wordt, doe je er water bij; als hij te nat wordt, karton of eierdozen.

Na de theorie kwam het praktische gedeelte; het maken van de wormenbakken. In ons geval een stapelbare bak, bestaande uit 2 emmers. De onderste emmer is een ‘lekbak’, de bovenste heeft gaatjes. Deze vul je met een goede laag aarde, tot 10 cm onder de rand; dit is het huis van de wormen. Daarbovenop kun je ze ‘voeren’, en daarbovenop leg je karton of iets soortgelijks, als bescherming, bijvoorbeeld tegen het uitdrogen.

Met 20 personen hebben we in no-time 20 wormenbakken gemaakt. En niet vergeten, de eerste 7 dagen ’s avonds een lamp op de bak laten schijnen. Want zolang ze nog niet gewend zijn aan hun huis, komen ze in het donker naar boven, en aangezien ze niet van licht houden, blijven ze met de lamp aan in de emmer, in hun nieuwe huis, zitten.

Kortom, een geslaagde avond met een enthousiaste Angelique! Bij veel interesse kunnen we deze workshop nog eens houden. Laat het ons daarom weten, als je ook geïnteresseerd bent!