Velt Eindhoven

Excursie ecodorp Olst en permacultuurtuin aug 2018

Excursie ecodorp Olst en permacultuurtuin aug 2018

Op een zaterdag eind augustus vertrokken we met vier volle auto’s vanuit Eindhoven richting het oosten van het land, een mooie opkomst voor deze Velt excursie, 19 man/vrouw en een hond. Op het programma stonden een bezoek aan de permacultuur tuin van Vera Greutink in Twekkelo bij Enschede en het Ecodorp Aardehuis in Olst, het bekendste en grootste ecodorp van Nederland.

Permacultuurtuin van Vera Greutink

Nadat iedereen mooi op tijd gearriveerd was in Twekkelo kregen we een rondleiding door de tuin van Vera. Deze bestaat uit een klein gedeelte eenjarige, een kas, vijver en een stuk voedselbos met diverse bomen en struiken en meerjarige planten, inclusief een mooie pergola en een bankje.

Ze vertelt over de polyculturen waarmee ze experimenteert; verschillend families, verschillende groeivormen en vooral; op tijd uitdunnen! Ook de exotische groenten in de kas kunnen we bewonderen, zoals zoete aardappel, gember, lemon grass en okra. De vijver bestaat uit eetbare planten en heeft een belangrijke functie in het aantrekken van kikkers en amfibieen, die dan weer heel belangrijk zijn bij het onder controle houden van potentiele plagen.

In het voedselbos horen we houdt Vera rondom de fruitbomen werkt met gildes; rondom een fruitboom plant ze als het even kan een antibacteriele plant, een bijenplant, een ziektewerende plant en een schermbloemige (voor het aantrekken van roofinsecten).

Vera heeft onlangs het boek ‘Tuin Smakelijk, Permacultuur voor je moestuin’ geschreven. Ook houdt ze een, tegenwoordig Engels, you tube kanaal bij waarin ze een inkijkje geeft in haar tuin.

Ecodorp Olst

Na een gezamenlijke picknick, het weer houdt zich nog goed, vertrekken we richting Olst bij Deventer. Bij aankomst zien we een heel bijzonder wijkje; huizen van leem, ronde vormen, vaak een koepel op het dak en veel bloemen in de tuinen en langs de paadjes. Prachtig. Estella Franssen vertelt ons over het begin van het Ecodorp in 2006, de goede samenwerking met de gemeente Olst, de uitdagingen die het starten van een ecodorp en het bouwen van earthships, aardehuizen, met zich meebrengt. Een mooie prestatie, zeker gezien het feit dat alle bewoners zoiets nog nooit gedaan hadden. We lopen een ronde door het dorp, schuilen voor de regen en nemen tot slot een kijkje in Estalla’s woning. Door de natuurlijke materialen en inrichting een heel prettig huis. Wat het wonen in dit Ecodorp vooral zo bijzonder maakt is de onderlinge band en betrokkenheid van alle bewoners; het is duidelijk; het Ecodorp is meer, veel meer, dan gewoon een wijk.

Na een wandeling langs het helofytenfilter en de moestuin komen we bij de auto’s en keert iedereen weer huiswaarts. Een mooie, inspirerende dag is ten einde.