Velt Den Haag

MOESTUINTIP vd WEEK

MOESTUINTIP VAN DE WEEK

Op 2 februari, Maria Lichtmis, is traditioneel de start van het teeltseizoen. Het ploeg- en zaaifeest.

We zijn gestart met Moestuintips voor het opzetten van een moestuin in mengcultuur. Dit doen we veertig weken lang tot Sint Maarten, 11 november.

Dit jaar gaan we een moestuin opzetten met eenjarige groente, kruiden en bloemen in polycultuur of combinatieteelt. Combinatieteelt (ook wel mengcultuur, polycultuur, gewascombinaties of mixed cropping genoemd) wil zeggen dat je verschillende gewassen vlak naast elkaar of door elkaar teelt. Zo probeer je te profiteren van de gunstige invloed die verschillende gewassen op elkaar kunnen hebben.

In 6 vakken van 120 x 120 cm gaan we allerlei groente zaaien. In elk bed komt een voorteelt, hoofdteelt en nateelt in mengcultuur. En hulpplanten, zoals kruiden en bloemen.

Doe je ook mee?

groet, Anouk Winkler

(Lees de tips van onder naar boven)

_________________________________________________

Moestuintip van de week #26

Vandaag kijken we naar Vak 3 AARDAPPEL.

Hoofdteelt: aardappel
Bijteelt: snijbonen
Hulpplant: vlas en dovenetel.


Op veel plaatsen in Nederland is phytophthora, de aardappelziekte, uitgebroken. Door het koele voorjaar en de warme, natte zomer waarschijnlijk. Dit is een zeer agressieve ziekte die zich verspreidt door de lucht. De ziekte veroorzaakt bruine of zwarte vlekken op het blad en kan ook in de aardappelknol voorkomen. Hij kan ook in je tomatenplanten gaan zitten! De ziekte kan zich razendsnel verspreiden.

Let op: als je dat constateert in jouw tuin, oogst dan onmiddellijk alle aardappelen. Stop al het loof en aangetaste knollen ter plekke (!) in een vuilniszak en gooi dit bij het restafval, zodat het verbrand wordt.

Blijf zeker 2x per week oogsten van de snijbonen. Zo blijven er bloemen komen en dus ook snijbonen. Als de bonenplant blijft groeien, haal dan de top eruit. Zo geeft de plant aandacht aan de bonenproductie en niet aan de lengtegroei.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #25

Vandaag kijken we naar Vak 2 KOOLGEWASSEN.

Hoofdteelt: peterselie
Bijteelt: winterwortel / doperwt wordt winterpostelein
Hulpplant: dille.

Blijf oogsten van de peterselie. Knip de takjes 5 cm boven de grond af. Dan maakt de plant telkens nieuwe zijtakken. Laat hem niet doorschieten, want dan wordt het blad minder lekker.

Dun de winterwortel uit door de kleine wortels te oogsten.

De doperwten hebben bij mij een redelijke oogst gegeven. Haal de laatste doperwten eraf en knip de planten net boven de grond af. Zo blijven de wortels zitten. Die bevatten de opgeslagen stikstof voor de volgende plant. Zaai in de lege vakken winterpostelein. Ook die kan goed tegen kou. Je kunt de plant steeds afknippen. De oogst kan wel doorgaan tot maart volgend jaar. Dan wordt het meestal te warm en gaat de winterpostelein doorschieten.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #24

Wat later dan gebruikelijk. Ik was er even tussenuit.

Vandaag verder met Vak 1 PEULVRUCHTEN

Hoofdteelt: tuinbonen wordt rucola en veldsla
Bijteelt: spinazie en sla
Hulpplant: dille.

Na een overvloedige tuinbonenoogst is het tijd voor wat nieuws. Haal de laatste tuinbonen eraf en knip de planten net boven de grond af. Zo blijven de wortels zitten. Die bevatten de opgeslagen stikstof voor de volgende plant. Zaai in de open vakken rucola en veldsla. Beide groentes kun je afknippen. De planten groeien dan gewoon weer aan. Veldsla kan goed tegen kou, dus die kun je blijven zaaien t/m september.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #23

Vandaag verder met Vak 6 VRUCHTGEWASSEN - De Drie Gezusters

De maisplanten zijn stevig gegroeid. Haal de zijscheuten eraf, dan kan de plant zich concentreren op de hoofdtak.

Het tuinseizoen in Nederland is eigenlijk te kort voor De Drie Gezusters.

Daarom helpen we de planten niet te groot te worden, zodat ze zich kunnen concentreren op het laten afrijpen van de vruchten.

Zijn de scheuten van de pompoen langer dan 4 meter, knijp dan de top eruit, zodat de lengtegroei stopt.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #22

Vandaag kijken we naar Vak 5 BLADGEWASSEN

Hoofdteelt: andijvie

Bijteelt: knolvenkel

Hulpplanten: koriander.


De paar kroppen andijvie die bij nog stonden zijn aan het doorschieten. Ik laat er een staan, omdat daar zo’n mooie bloem in komt (zoals bij cichorei) waar bijen gek op zijn.

De overgebleven koriander is ook in bloei geschoten. Ook die bloem wordt door veel insecten bezocht, waaronder zweegvliegen.

Er staan nog een paar knolvenkels.


In de lege vakken zaai ik Turkse spinazie, die goed tegen warmte en droogte kan. Blijf wel goed water geven in het begin, anders gaat die toch doorschieten.

In de vakken waar knolvenkel en koriander heeft gestaan, zaai ik basilicum, zowel een groene als een rode.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #21


Vandaag kijken we naar Vak 4 WORTELGEWASSEN.

Hoofdteelt: wortel

Bijteelt: rucola, peterselie

Hulpplanten: dille, goudsbloem.


De stengelui, radijs en rode biet zijn bij mij wel op. Dat geeft weer ruimte voor nieuwe groentes of kruiden. Als het loof van de uien aan het afsterven is, kun je die ook oogsten. Laat de dille staan.

Zet in de radijs-vakken geen ander koolgewas. Ik zaai daar nu goudsbloemen.

Zet in de stengelui-vakken niet weer een lid van de uienfamilie. Zaai daar nu peterselie.

Zet in de rode biet-vakken geen nieuwe rode biet, spinazie of tuinmelde. Zaai daar nu rucola.

In de overgebleven vakken kun je wortel zaaien.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #20

Vandaag kijken we naar Vak 3 AARDAPPEL.

Hoofdteelt: aardappel
Bijteelt: snijbonen
Hulpplant: vlas en dovenetel.


Na een koude april en een natte mei hebben we nu een droge juni. Mijn regentonnen zijn alweer leeg. Geef je gewassen die aan het afrijpen zijn voldoende water. Liever 2x per week veel, dan elke dag een beetje.

Als je vroege aardappels hebt geteeld, staan ze als het goed is nu in bloei. Voor de oogst moeten we nog even geduld hebben. Let op de coloradokever.

De snijbonen zijn nu goed aan de groei. Ook voor de oogst hiervan moeten we nog even geduld hebben. Let op de Mexicaanse bonenkever.

Beide kevers houden van droog en warm weer. Vang ze in een potje met water en vernietig ze.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #19

Vandaag kijken we naar Vak 2 KOOLGEWASSEN.

Hoofdteelt: raapsteel wordt peterselie
Bijteelt: winterwortel en doperwt
Hulpplant: dille.


De raapstelen zijn bij mij al op. Zo niet, dan is de kans groot dat ze gaan doorschieten nu het warm en droog is. Op de vrijgekomen plek kun je niet opnieuw een koolgewas zaaien. Dat vergroot de kans op knolvoet. Zaai daar bijvoorbeeld een kruid, zoals peterselie of kervel.

Als je de winterwortel te dik hebt gezaaid, kun je er nu de dunne wortels tussenuit trekken. Dan heeft de rest meer ruimte.

De doperwten hebben bij mij nog geen erwtjes, maar dat kan snel veranderen door het weer.

De tweede versie wordt dan zo:

_________________________________________________

Moestuintip van de week #18

We gaan vanaf vandaag de bakken en vakken langs.


We beginnen met Vak 1 PEULVRUCHTEN

Hoofdteelt: tuinbonen
Bijteelt: spinazie en sla
Hulpplant: dille.

De tuinbonen hebben door de kou een beetje een groeiachterstand opgelopen. Het duurt dus nog wel even voordat er tuinbonen aan de plant verschijnen. Als de dille is opgekomen, laat die dan gewoon staan.

De sla en spinazie heb je waarschijnlijk al lang opgegeten. Je kunt dezelfde groente gewoon weer in Vak 1 zaaien, maar dan wel in een ander vakje. Je mag groente nooit in hetzelfde jaar weer op dezelfde plek zaaien.

Eerste versie:

Tweede versie:

_________________________________________________

Moestuintip van de week #17

Sommige mensen denken dat je eind mei niets meer kan zaaien. Om nu nog tuinbonen te zaaien is het inderdaad te laat. Dan kun je beter tuinbonen plantjes kopen.

Wat kun je nu nog buiten, in de volle grond zaaien?

Snijbiet, rode biet, pastinaak, knolvenkel, spruitkool, wortel en zonnebloemen.

Als je nu nog courgette, pompoen en suikermais buiten gaat zaaien, dan moeten ze wel in de volle zon staan, om de vruchten goed te laten rijpen.

Andijvie, rucola, sla, spinazie en radijs kun je steeds om de vier weken zaaien. Zo heb je tot het eind van het seizoen oogst.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #16

De afgelopen weken heb ik een paar vragen gekregen. Deze week behandel ik er weer een. Deze keer over het weer.


Wanneer kunnen de warmteminnende gewassen eindelijk naar buiten? Na de IJsheiligen. Die duren van 11 t/m 15 mei. Waarom is dat dan? Omdat dan de kans op nachtvorst in Nederland nihil is. Overigens vriest het soms toch nog na 15 mei, maar dat is meestal in het oosten van het land.

Van 11 t/m 15 mei vieren we de naamdagen van Mamertus, Pancraius, Servatius, Bonifatius en Sophia van Rome.


Nou is de temperatuur weliswaar niet onder nul, maar warm is het niet. Dat vinden de vruchtgewassen en bonen nog niet erg lekker. Als je nog even kunt wachten met uitplanten in de volle grond verdient dat de voorkeur. Als je voorgezaaide plantjes slungelig worden, dan zou ik ze toch uitplanten. Misschien een vliesdoek er overheen, als het ‘s nachts koud wordt.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #15

De afgelopen weken heb ik een paar vragen gekregen. Deze week behandel ik er een van.


Vraag: Zijn die vakken van 30x30cm niet te klein voor sommige groentes?

Antwoord: Die vakken zijn groot genoeg, omdat we niet wachten tot het gewas heel groot is, maar we beginnen al met oogsten zodra je wat blad kunt afknippen. Daardoor blijven de meeste planten gedrongen. Als je andere groentes wil, dan in onderstaande lijst staan, kun je ook de grootte van de vakken aanpassen, bijv. naar 40x40cm. Zie tekening. Daar passen bijvoorbeeld de sluitkolen in, zoals rode en witte kool.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #14

Regen en storm, het lijkt wel herfst. De regen is welkom: de regentonnen zitten weer vol. Regenwater is het beste water voor je planten: weinig kalk. Dan hoef je geen drinkwater te gebruiken om je planten te besproeien. 

Je kunt subsidie aanvragen bij het Hoogheemraadschap van Delfland voor de aanschaf van een regenton en voor andere klimaatadaptieve maatregelen. Zie https://www.hhdelfland.nl/inwoner/klimaat-en-water/subsidie-klimaatadaptatie

Als de nachttemperatuur de komende week boven de 10 graden blijft, kan eindelijk alle zaaigoed naar buiten! Wel even de planten afharden: overdag naar buiten en 's nachts weer naar binnen. Je ziet dat de bladeren vanzelf steviger worden.

Plant je vlas uit tussen de aardappels in vak 3.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #13

Het is nog steeds droog. Hopelijk komt er deze week eindelijk regen, zodat onze regentonnen weer gevuld worden.

Zaai dille ter plaatse in vak 1, 2 en 4. Geef na het zaaien water, en dek de grond af. De nachttemperatuur is de komende tijd nog steeds laag. De kieming verloopt slecht bij afkoeling.

Plaats een klein rekje van gaas over je doperwten in vak 2, zodat ze niet op de bodem gaan slierten.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #12

April blijft tot nu toe aan de frisse kant. De gewassen groeien maar langzaam. Ook omdat er nog niet veel regen is gevallen in onze regio.

Het is tijd om zonnebloemen en andere bloemen en kruiden (voor) te zaaien die je her en der in je moestuin kunt uitplanten op leeggekomen plekken.

Zaai nu andijvie in Vak 5 BLADGEWASSEN. Ook kun je nu alvast de knolvenkel voorzaaien.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #11


De komende nachten gaat het nog licht vriezen, dus hou je zaaigoed en aardappelen in de gaten. Dek eventueel af met een vliesdoek.


Het idee van door elkaar zaaien en zaaien op een kleiner oppervlak is dat je steeds na het oogsten weer iets anders kunt zaaien. Mijn opa at wekenlang tuinbonen, sla en andijvie. En uiteindelijk gaf hij de helft weg. Nou is er niks mis met weggeven, maar met zo’n kleine moestuin als deze eet ik liever alles zelf op :).


Kijk dus nu in de vakken waar je al gezaaid hebt of er wat te oogsten is. Sla? Spinazie? Raapstelen? Koriander?

Je wacht dus niet tot de planten heel groot worden, maar knipt regelmatig bladeren af van bladgewassen. De meeste gewassen groeien dan gewoon weer door en dan kun je nog een keer zaaien. Het blad van de wortel kun je ook gewoon eten. De toppen van doperwtenplanten en peultjes kun je ook eten. Dan heb je natuurlijk wel minder doperwten en peultjes...

_________________________________________________

Moestuintip van de week #10

Vandaag hagel, sneeuw en harde windstoten. Geen weer om in de moestuin te werken.

Door de centrale verwarming is de luchtvochtigheid in huis laag en droogt je zaaigoed uit. Geef dus regelmatig water.

Vandaag gaan we verder met Vak 6 VRUCHTGEWASSEN – De Drie Gezusters.

Vak 6 VRUCHTGEWASSEN – De Drie Gezusters

Hoofdteelt: stokbonen

Bijteelt: mais

Hulpplant: pompoen

De indeling is als volgt:

Zet de bonenstaken alvast in de hoeken van het vak. Duw ze een stevig in de grond en bindt ze aan elkaar vast.

Zet daar later (in mei) de maisplanten tussen. De pompoen kan zoveel mogelijk in het noordoosten van het vak.

Zaai nu alvast in de lege vakken wat rucola, sla of spinazie. Dat houdt de grond bedekt totdat in mei de rest van het vak wordt gevuld.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #9

Vandaag beginnen we in Vak 6 VRUCHTGEWASSEN – De Drie Gezusters


Hoofdteelt: stokbonen
Bijteelt: mais
Hulpplant: pompoen

Stokbonen geven stikstof aan mais en pompoen. Pompoen bedekt de bodem, zodat de grond niet uitdroogt. In theorie zouden de stokbonen de mais als klimsteun kunnen gebruiken. Dat lukt in Nederland maar zelden, omdat de mais hier niet zo hoog wordt. Zet voor de zekerheid toch maar wat staken in de grond voor de bonen.


Zaai alledrie de gewassen voor op een warme plek. In de vensterbank. Ze kunnen dan half mei naar buiten.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #8


De komende dagen gaat de dagtemperatuur flink omhoog. Je kunt dan al van alles buiten zaaien.

Zaai nu dille in Vak 1 tussen de tuinbonen, sla en spinazie.

En in Vak 2 tussen de raapstelen, wortels en doperwten.

Dille heeft een lange kiemtijd en bloeit pas in de zomer. Toch houdt de geur allerlei plaaginsecten op een afstand.

Zaai ook vlas om de aardappels heen in Vak 3 tegen de coloradokever.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #7

Deze week beginnen we in Vak 5 BLADGEWASSEN

Hoofdteelt: andijvie
Bijteelt: knolvenkel
Hulpplanten: koriander.

Zaai alvast koriander in een aantal vakken.

In mei zaaien we daar dan andijvie en knolvenkel bij.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #6

Deze week beginnen we in Vak 4 WORTELGEWASSEN.

Zaai rode biet, stengelui en radijs.

Er passen 9 bietjes en 12 stengeluitjes en 12 radijzen in 1 vakje. Poot 9 uien in 1 vakje. Zaai de dille in april.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #5

Deze week beginnen we in Vak 3 AARDAPPEL.

Poot de aardappelen weer volgens het dambord-principe. Alleen zo, dat er steeds minimaal 40 cm tussen de aardappels zit.


In de andere vakken zaaien we in april vlas en in mei snijbonen tegen de coloradokever.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #4

Deze week beginnen we in Vak 2 KOOLGEWASSEN.

Zaai raapsteel en winterwortels. Zaai daar stamerwten tussen. Houd 2 vakken open voor de dille.

Kiem de aardappels alvast voor. Die komen in vak 3.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #3

Het kwik komt de komende dagen boven de 10 graden. Prima weer om te zaaien. Het blijft droog, dus wel regelmatig je zaaigoed water geven.

Zaai spinazie en sla in de overgebleven vakken van Vak 1. Houd nog 2 vakken over voor de dille.

Er past 1 krop sla in een vakje. Spinazie kun je door het hele vakje zaaien.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #2

Nu er een dik pak sneeuw ligt en het de komende week zelfs overdag vriest, kun je niets doen in de tuin. Heb je al tuinbonen buiten gezaaid, leg er dan een vliesdoek overheen of een stuk karton.

Heb je een koele plek waar je vorstvrij kunt zaaien, dan kun je alvast sla en spinazie voorzaaien in bakken.  Dan kun je die later uitplanten in vak 1.

Dille kun je beter ter plaatse zaaien, later in het jaar. Die houdt niet zo van verplanten.

_________________________________________________

Moestuintip van de week #1

Groente die je al in februari kunt zaaien: tuinbonen, zomerwortel, spinazie, kapucijners, vroege doperwten, veldsla, sla, stengelui, rucola, rode biet.

We beginnen met Vak 1 PEULVRUCHTEN

We zaaien de tuinbonen volgens het dambord-principe, met 2 planten per vak.

tuinbonen dambord

Teeltplan 2021

VAK 1 PEUL

VAK 2 KOOL

VAK 3 AARDAPPEL

VAK 4 WORTEL

VAK 5 BLAD

VAK 6 VRUCHT

We gaan de volgende groente, kruiden en bloemen gebruiken.