Velt Den Haag

Welkom

Welkom bij Velt Den Haag en omstreken

Welkom op de website van Velt Den Haag en omstreken, 

Wij organiseren in deze regio cursussen en workshops, vaak op verzoek van Velt leden, over ecologisch tuinieren, koken en nog veel andere onderwerpen. Zie hiervoor het aanbod van lessen links op de pagina.

Heb je een groepje mensen bij elkaar dat geinteresseerd is in een specifiek onderwerp dat je niet in de lijst terugvindt? Vraag of wij er iets mee kunnen doen.

Velt werkt met lesgevers in de regio en Anouk Winkler doet dit voor Den Haag eo,  zij weet alles van tuinieren, teeltplannen,  zaaien en meer.

Het lesmateriaal van Velt bevat ook veel onderwerpen op het gebied van koken; bv een high tea? Of koken met groenten uit de tuin in het seizoen? Hier wat voorbeelden van workshops die wij kunnen aanbieden workshops over de siertuin en workshops over voeding.
    

In 2019 start er weer een jaarcursus ecologisch (moes)tuinieren met biodynamische elementen, met theorie en praktijk.

Een jaarprogramma van 8 dagen, 1x per maand, van maart t/m oktober.

In het voormalige dorp Wilsveen, tussen Zoetermeer en Leidschendam, ligt boerderij Aurora. Het is een gemeentelijk monument uit 1863. Er is een moestuin en een siertuin, er staan een Shetland pony en een Haflinger pony, een paar Ouessant schapen, een geit, konijnen en kippen.

De boerderij ligt 10 minuten fietsen van Randstandrail- of Metrolijn E halte Leidschenveen. En op zaterdag mag je fiets gratis mee zowel met RET-lijn E als met de HTM-lijnen 3 en 4.

Te bespreken onderwerpen:

1. Algemeen
• Inleiding over ecologisch en biodynamisch tuinieren • Bodem, bodembewerking en het gebruik van grond- en meststoffen van eigen erf (paardenmest, schapen-, geiten- en konijnenmest, kippenmest, compost) • Biodiversiteit en kringloop in je tuin.

2. Opzet van een biodynamische tuin: een klein gemengd bedrijf
• Zaden en plant- en pootgoed • Vruchtwisseling en combinatieteelt van eenjarige en vaste groente, eenjarige en vaste kruiden, fruit en bloemen • Het opstellen van een moestuin teeltplan • Het voorkomen van problemen: de gewasbescherming.

3. Programma per maand – Wanneer doe je wat?
• Bewerken of bemesten van de grond. • Zaaien per maand: groente, kruiden en (eetbare) bloemen, pootgoed planten, uitplanten voorgezaaide groente, bloemen en kruiden. • Oogsten per maand: groente, kruiden, eetbare bloemen en eetbare zaden. • Snoeien van kleinfruit.

De lesdata zijn: 30 maart, 13 april, 11 mei, 8 juni, 13 juli, 1 4 en 28 september, 12 oktober

Tijd: zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur.

Velt-lesgever is Anouk Winkler.

   

Zie voor verdere details de activiteitenkalender in de kolom aan de linkerkant.

Kijk ook eens op onze FaceBookPagina.

   

Zou je willen helpen om Velt meer bekendheid te geven? Wij hebben bijv. hulp nodig bij de website. Kun jij deze site leuker maken? Graag!! Interesse? Stuur dan een mailtje naar Helma van de Coevering :  velthaaglanden@kpnmail.nl