Velt Beernem

Velt-reis

Velt-reis

In 2016 organiseren we opnieuw een Velt-reis. Naar goede gewoonte neemt Bert ons mee:

Na een winterslaap van anderhalf jaar zijn we er toch in geslaagd om een zoveelste Veltreis in mekaar te boksen: niet naar Engeland of Nederland maar naar het grensgebied tussen Luxemburg, Frankrijk en Duitsland

In Trier regeerden machtige Romeinse keizers, in het Moezeldal werd de eerste wijn verbouwd en over de middelgebergtes van de Eifel, de Hünsruck en het Hochwald leidden belangrijke verkeersaders naar de grote metropolen van die tijd. Rond de 100 overblijfselen uit dit tijdperk zijn nu nog zichtbaar, getuigenissen van dichte bewoning en grote welvaart, schatten van overvloed en van verfijnde Romeinse levenskunst. Een archeologisch park met bijzondere dimensies en grote variatie.

En tegenwoordig? In Trier regeert allang geen keizer meer. Maar in Luxemburg klopt het hart van Europa. Hier aan de Moezel werd het Schengen-akkoord ondertekend dat de grenzen binnen Europa liet vervallen en de grensregio een heel nieuwe flair verleende.

In deze streek – met hotel Novotel in hartje Metz als uitvalsbasis – gaan we niet enkel op zoek naar tuinen en parken.

Programma:

28 juli: We beginnen wel in de moderne tijd met een bezoek aan het Centre Pompidou in Metz. Alleen het gebouw al is een bezoek waard. Met een tijdscapsule laten we ons daarna in het Europese tijdperk schieten met een bezoek aan het huis van Robert Schuman, de vader van Europa, in een idyllische omgeving. Ook de tuin is het bezoeken waard.

29 juli: Laat ons akkoord gaan dat moezelwijnen tot het meest edele vocht van de wereld gerekend kunnen worden. We bezoeken een wijngaard met proeverij bij een biologische wijnbouwer Stapurewicz dicht bij Metz. Daarna  rijden we verder naar de fruittuinen van Lacquenexy met de meest verschillende boomvormen.

30 juli: We doen een beroep op alle zintuigen als we de tuinen der zinnen in Merzig met een bezoek vereren. Zo'n 25 thematuinen met de meest uiteenlopende plantencombinaties wachten ons op. De rest van de dag brengen we door in Mettlach, een typisch moezeldorp dat vroeger volledig leefde van  en met de fabriek van Villeroy en Boch. We bezoeken o.a. het prachtige museum in de oude fabriek en een grote outletwinkel.

31 juli: op onze laatste dag gaan we op zoek langs de Romeinse vroeger van weleer. We houden halt bij villa Borg  in Perl. Een volledige reconstructie van een Romeinse villa van weleer laat ons iets zien van de levenswijze van toen. Bij voldoende tijd bewonderen we nog een prachtige Romeinse mozaïekvloer in Nennig.

Dan stomen we door naar een archeologische site: de laatst werkende hoogoven in Frankrijk, in Uckange. Daar kunnen we door het gerestaureerde deel van die constructie lopen maar ook de nieuw aangelegde tuinen bezoeken. Ze spreken er van de sporentuin: telkens een tuin met de elementen van de hoogoven: licht, lucht, water en vuur.

Samengevat: de reis gaat door van donderdag 28 tot en met 31 juli 2016. We verblijven in hotel Novotel in hartje Metz. Dat laat ons toe wat meer vrije tijd in te bouwen om van de stad te genieten.

De prijs zal schommelen tussen 350 en 400€ (single + 122€), afhankelijk van het aantal middagmalen dat nog geregeld moet worden. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 40. Zoals altijd reizen we met Albion Tours en onze trouwe chauffeur Paul.

Een inschrijving is geldig na betalen van een voorschot van 200€ pp. op rekeningnummer

BE43 737044 72 2501 BIC KREDBEBB van Sonia Dejaegher.

Verdere documentatie wordt later aan de deelnemers toegestuurd.