Velt Beernem

Beernems Bijenplan

Meer info activiteiten

Bijensymposium 25 april 2015

De opvolger van de Beernemse Bijenavond van maart 2014 is nu uitgegroeid naar een Bijensymposium ism Bezoekerscentrum Bulskampveld, Natuurpunt, CrAs, Tuinhier, Velt , imkersbond Aalter, de stekkertjes, Regionaal Landschap Houtland, milieuadvies, gemeente Knokke, Natuurpunt Educatie, Vormings + , LTI en nog vele anderen.

Bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening en hebben het alsmaar moeilijker ... wat is er van aan? Wat kunnen wij doen als imker, als overheid, als particulier ...?

Diverse sprekers gaan dieper in op het belang van de bijen en de steeds grotere problemen waarmee ze te kampen krijgen. Er worden heel wat voorbeelden aangereikt om zelf te zorgen voor een bijenvriendelijke omgeving.

Als primeur wordt het bijenplan van Beernem voorgesteld die op onze vraag van de Beernemse Bijenavond tot stand is gekomen.
Parallel zijn er workshops voor de kinderen, oa het maken van insectenhotels onder begeleiding van de Stekkertjes.

Aansluitend is er een bijenmarkt met infostands én een bijenvriendelijke plantenmarkt!

Het volledige programma kan je volgen op de website: www.bijenzaak.be die verzorgd wordt door Lukas van de Stekkertjes, vermoedelijk vanaf eind januari up-to-date.

Datum:Zaterdag 25 april van 14u tot 18.30u 
Plaats: Theaterzaal van PC St-Amandus, Reigerlostraat 10, Beernem
 

Archief:

Filmvoorstelling Queen of the sun met bijen-infostands en workshop  (ZATERDAG 22 MAART 2014)

De Beernemse Bijenavond was een succes! We hebben heel wat enthousiasme en interesse mogen zien: meer dan 175 mensen hebben de film Queen of the Sun gezien en 65 bijenhotels zijn gebouwd onder de goede leiding van de Stekkertjes. We willen graag iedereen bedanken voor de goede samenwerking: de vele vrijwilligers van TuinHier, Natuurpunt, Velt, CrAs en de Stekkertjes, Dieter en Pauwel van Regionaal Landschap Houtland, Bart en Veerle van het Bezoekerscentrum Bulskampveld, Nele Serlet voor het ontwerp van de affiche, Lut en Chris van de imkersbond van Aalter, de directie, de leerkrachten en hun leerlingen van het LTI, De Notelaar en de Drie Beertjes, het personeel van de Kleine Beer en de vele plantenschenkers! We hebben een mooi aanbod mogen weggeven van bijen-vriendelijke planten. Hopelijks hebben we bijgedragen voor een groter bewustzijn over de problematiek van de bijen ...

Een 2de editie gaat door op zondag 29 maart 2015. Meer info volgt later!

Carlos, Karine, Wini, Ignace, Jana, Lucas, Rony en Veerle

 

Meer foto's vind je onder het menu bij foto's.

Hierbij de bijenvriendelijke tips van Jens D'Haeseleer:

- steun de lokale imkerij, koop honing bij de imker om de hoek, kijk op www.konvib.eu welke imkerafdeling in de buurt actief is en volg hier een cursus als je stads/dorpsimker wil worden
- gebruik zelf geen pesticiden/fungiciden/herbiciden, kijk op www.zonderisgezonder.be voor pesticidenvrije tips voor onderhoud in de tuin, gazon, borders of plankieren
- voorzie een bijenhotel (kijk op http://www.natuurpunt.be/nl/biodiversiteit/ongewervelden/help-de-bijen-met-een-nestkast_2708.aspx voor heel wat info over gebruikte materialen, plaatsing en onderhoud)
- zorg voor voldoende voedsel, plant een bijenboom zoals sporkehout, wilg of linde, gebruik geen uitheemse invasieve plantensoorten, laat stukken gazon overstaan of plant er een bloembollenweide in, gebruik geen dubbele bloemen, ... (plantenlijsten zijn te vinden via www.drachtplanten.nl en via de publicatie 'bijenplantengids' van de KONVIB - aan te vragen bij hen)
(zie ook http://www.natuurpunt.be/nl/biodiversiteit/ongewervelden/wat-kan-ik-doen-voor-de-bijen-in-mijn-tuin_2705.aspx voor meer tips)