Velt Kortrijk-Zwevegem

kruiden in de keuken

kruiden in de keuken

verslag van Eddy Pappyn

Gebruik van kruiden in de keuken, 17 september 2015

Een 27-tal dapperen hadden zich door de voor die dag speciaal uitgediepte loopgraven van de Stedestraat naar het schuiloord van Mike en Katrien gewurmd. Daar ging de strijd nog eventjes verder met een onwillige beamer. Gelukkig kon de Ranke ons tijdelijk bezig houden en onze bloedsomloop op peil houden. Een reservetoestel van Liesbeth bracht redding, het geschut werd in stelling gebracht. Geprikkeld door het oponthoud gooide Marina Jonckheere zich vol vuur voor het publiek en doopte ons in een kruidenbad. Het verslag hiervan wil ik jullie niet onthouden, zie wat volgt.

Stevig gekruid en gesausd (de Ranke) waagden we ons terug in de loopgraven, bedankt Marina.

foto kruidenindekeuken

KRUIDEN VAN ONZE DAGELIJKSE VOEDING

WAAROM KRUIDEN WE ?

MAAR

Wat we allemaal kruiden noemen, is in werkelijkheid meer dan alleen maar kruiden:

NIET ALLE SPECERIJEN ZIJN KRUIDEN EN NIET ALLE KRUIDEN ZIJN SPECERIJEN!!!

SPECERIJEN:

KRUIDEN:

1. MEEST GEBRUIKTE SPECERIJEN

  1. Peper
  2. Nootmuskaat
  3. Kaneel
  4. Vanille
  5. Kruidnagel
  6. Curry(poeder)

1 Peper

GEBRUIK VAN PEPER

PAPRIKA en SPAANSE PEPERS

2 Nootmuskaat

3 KANEEL

VANILLE

5 KRUIDNAGEL

6 CURRY OF KERRIEPOEDER

DE KERRIEPLANT

2. ZOUT

ZOUT: EEN NOODZAKELIJK KWAAD!

WATER IN ONS LICHAAM:

Ons lichaam bestaat uit 60% water en 40 % vaste materie.

ZOUTARM ETEN BIJ HOGE BLOEDDRUK?

KEUKENZOUT OF ZEEZOUT?

KEUKENZOUT

ZEEZOUT

3. SMAAKVERSTERKERS

GEWONE AZIJN OF WIJNAZIJN?

4. ONZE KEUKENKRUIDEN

TIJM

GEBRUIK VAN TIJM IN DE KEUKEN

GENEESKRACHT VAN TIJM

LAURIER

KERVEL

GEBRUIK VAN KERVEL IN DE KEUKEN

MUNT

GENEESKRACHT VAN MUNT

SALIE

ROZEMARIJN

BONENKRUID

BASILICUM

MARJOLEIN

5. ONZE KRUIDIGE ‘GROENTEN’

Deze soorten komen uit de groententuin maar worden omwille van hun smaak aan de voeding toegevoegd:

DE UIENFAMILIE

DE UI

DE SJALOT

KNOFLOOK

BIESLOOK

PREI

DASLOOK

PETERSELIEFAMILIE

GEBRUIK VAN PETERSELIE

VERS:

GEDROOGD:

ZAAD:

WERKING VAN PETERSELIE

DE SELDERFAMILIE

GEBRUIK VAN SELDER

WERKING VAN SELDER

TEELT VAN TUINKERS

GEBRUIK VAN TUINKERS

GENEESKRACHT VAN TUINKERS

WILDE PLANT: DE BRANDNETEL

Geneeskundig is de brandnetel een topper!

6. KRUIDIGE ‘BLOEMEN’

OOST-INDISCHE KERS

KAPPERTJES

De klassieke kappertjes zijn de ingemaakte groene bloemknopjes van een mediterrane struik.

PAARDENBLOEM

AFRIKAANTJE

ROZENBLAADJES

Recept ROZENBOTER: 

Spoel de rozen, dep ze droog en pluk de blaadjes los.  Roer de roomboter romig.

Pel een ui en snijd deze en de rozenblaadjes fijn en roer ze door de roomboter. Voeg peper en zout naar smaak toe en nogmaals goed doorroeren.  Maak een rol van de rozenboter in vershoudfolie en laat deze opstijven in de koelkast.  Snijd er voor het serveren steeds plakjes vanaf.

vanaf.