Velt Kortrijk-Zwevegem

voelen en proeven

Voelen en proeven

In een kleine tuin voelen en proeven op 10 mei 2015

 verslag van Eddy Pappyn

tuin eddy

 

Een kleine (kleinere) moestuin stelt enkele voorwaarden :

 1) Men moet keuzes maken in wat men teelt :

2) Het liefst rek je het seizoen zo veel mogelijk op :

 

Groenten die lange tijd op het veld staan en niet regelmatig kunnen geoogst worden, zijn bijvoorbeeld wortelen en knolselder, ook aardappelen. Zijn die belangrijk voor jou? Dan vooral doen. Prei staat er ook wel behoorlijk lang maar die wilde ik, dus moest ik zo vroeg mogelijk beginnen met de zomerprei en de winterprei op het juiste moment inzetbaar maken. Daarvoor heb ik de “goottechniek” op punt gesteld:

Nodig:

Werkwijze:

             - een sleuf maken in de grond die even breed is als de goot

             - de binddraadjes lossen

             - de goot in de sleuf plaatsen, de eindstukken er af trekken en de lange stukken uit de sleuf draaien

             - de aarde wat toetrekken

Deze techniek kan men toepassen op prei, struikbonen, wortelen…

Een voorbeeld voor de snelste en vroegste aanpak:

Op die manier kent men niet de minste groei-onderbreking.

 prei bloembakken

Dan moet ik het zeker nog eens hebben over groenten met een lang oogstseizoen :

1)    Pluksla : men oogst telkens de buitenbladen en enkel wat men nodig heeft, lang oogstbaar, ook tijdens doorschieten. Malse salade, goed houdbaar in de koelkast, bijvoorbeeld Green en Red Salad Bowl. Ik zaai voor in potjes, in het voorjaar op verwarming.

2)    Snijselder: voorzaaien in pot 10 à 12 cm, uitplanten op 20 cm, gans het seizoen te oogsten.

3)    Snij-andijvie: idem als snijselder.

4)    Staf-spinazie : veredeld door een zekere Staf, laag in oxaalzuur, gans het seizoen plukbaar, op 15 cm in de rij. Gelijkt op warmoes maar is het niet.

5)    Barbarakruid of landkers: oogstbaar over gans het seizoen, niet te veel van zetten.

6)    Boerenkool : in juni zaaien, oogstbaar over gans de winter tot in het voorjaar, vitaminerijk.

7)    Ik ben tevens op zoek naar “Eeuwig Moes”, dit is een pluk-koolplant, overlevend, kan tot 40 jaar oud worden, stekbaar. Past in mijn filosofie.

 

Een probeersel van dit seizoen, de aardappeltoren :

-        In de onderkant van een vat een 6-tal aardappelen in compost

-        In een 4-tal potten van 17 à 19 cm 3 aardappelen/pot

-        Als het loof in het vat voldoende hoog staat om aan te aarden: een vat waarvan de onderkant uitgezaagd is er boven op zetten

-        De 2 x 3 struikjes uit 2 kleine potten in de 2de etage er bij steken en opvullen met compost

-        Als het loof terug voldoende hoog staat (gaat rap) terug een etage er op en de laatste 2 bloempotten verdelen

-        Bij afsterven van het loof zal ik de toren ontmantelen en de bekomen oogst wegen. Ik laat het weten wat de opbrengst is (of het fiasco).

aardappel

Bij groenten met een korte cyclus (bijvoorbeeld sla, rapen, radijzen, ..) is het interessant reeds een voorkweek te hebben in potjes of potten op de planken in de serre of in de platte bak. Zo zag ik eens mijn gebuur op zijn schreden terug keren en in zijn haar krabben tot hij mij vroeg: wordt ik nu gek, stond hier gisteren geen prei, nu zie ik hier kolen van 25 cm hoog staan?

Qua opbrengst zou ik natuurlijk voor een andere tuin kunnen kiezen zonder siergedeelte en zonder kruiden maar er is het lichaam langs één kant en de geest langs de andere en die wil ook wat. Dus, ondanks de beperkte oppervlakte, heb ik getracht door aanleg van verschillende paadjes tussen bomen en struiken een indruk van ruimte te geven. Zo kan je op verschillende zithoekjes stuiten (een 6-tal) met keuze tussen zon, halfschaduw en schaduw.

Wat de kruiden betreft, deze kan ik hier niet allemaal bespreken. Ik geef een lijstje, wil je over ééntje of meerdere iets weten, geef een seintje (eddy.pappyn@gmail.com) of kijk eens in het verslag van ons bezoek aan de kruidenkwekerij Claus. Het zijn keuken- en/of geneeskruiden. Je vindt er ook terug in de recepten hieronder.          

Voor je opzoekingswerk gaat doen, de Oregano livomarti is er ééntje die ik van Lieve en Martin gekregen heb zoals tevens de Japanse Andoorn. O ja, ik heb de rozemarijn nog vergeten.

terras mensen 

 

De recepten:

Broodreceptzonder kneden

 ingredienten: 

  1. 300 gr volkoren speltmeel
  2. 50 gr gierstvlokken
  3. 50 gr havermout
  4. 2 afgestreken soeplepels sesamzaad
  5. 2 afgestreken soeplepels lijnzaad
  6. 2 soeplepels molkosan of appelazijn
  7. 1 koffielepel zout
  8. 1 of 2 koffielepels natriumbicarbonaat
  9. 2 koffielepels droge gist
  10. 400 ml water

bereidingswijze:

 

Recept rode bietjes

 

Recept pesto van boerenkool

Serveer op een sneedje volkoren brood met wat snippers krokant gebakken ajuin.
 

Recept sojakiemen met oesterblad

ingredienten:

bereidingswijze:

alles mengen en serveren op een volkoren toostje
 

Recept pittige geitensmeerkaas

Mengen in de geitensmeerkaas: paar blaadjes barbarakruid, wat "spicy Origano", wat parcel en serveren op een volkoren toast
 

Yang thee

Yin thee

 ingang tuin 

tuin smal